Dragii mei,
Măgurele se dezvoltă, iar acest lucru se vede deja.
Încă de la începutul mandatului meu de primar, am stabilit că așezarea orașului nostru în fruntea celor mai frumoase și dezvoltate orașe din România trebuie să fie însoțită de modernizarea și extinderea infrastructurii (fie că este vorba despre infrastructura rutieră, fie că ne referim la rețele edilitare – apă și canalizare). Iar dezvoltarea și modernizarea a tot ceea ce înseamnă rețele de utilități publice înseamnă creșterea calității vieții fiecăruia dintre noi.
Acum, aproape de finalul acestui mandat, pot spune cu mândrie că orașul Măgurele a beneficiat de un program de investiții foarte aplicat, cu rezultate vizibile și eficiente.
Canalizare și extindere a rețelei de apă
Dacă facem o comparație cu investițiile realizate timp de 25 de ani, începând cu 1990, putem observa că, spre exemplu, în acea perioadă, au fost construiți doar 1,5 kilometri de rețea de canalizare, în medie, aproximativ 60 de metri liniari/an, spre deosebire de ultimii patru ani, în care au fost dați în folosință aproximativ 40 de kilometri de rețea.
Proiectele de realizare a rețelei de canalizare și de extindere de rețelei de apă au fost derulate cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov, prin compania Apă Canal Ilfov, cu finanțare de la bugetul local, dar și din Fondul de Mediu.
Astfel, au fost realizate următoarele proiecte:
• Extindere rețea de canalizare, branșamente și stație de pompare ape uzate(SPAU) pe strada Milcov;
• Lucrări de extindere a rețelei de apă pe strada Fizicienilor (Liceul Teoretic Horia Hulubei);
• Înlocuire conductă de alimentare cu apă pe strada Atomiștilor, cu o lungime totală de 3.000 de metri. În această zonă au fost realizate și 104 branșamente la rețea.
• Extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare, branșamente și racorduri pe strada Călugăreni, Râului și Crizantemelor.
De altfel, pe strada Râului, a fost dată în folosință o nouă stație de pompare a apei uzate, complet echipată, cu trei pompe de rezervă și una activă.
• Aproximativ 35 de kilometri de rețea de canalizare au fost executați în perioada 2016 – 2020 în Vârteju și Nefliu, cu străzile adiacente. La această nouă rețea se adaugă realizarea stației de epurare din Nefliu, cu un randament de epurare de 96 – 99%.
• 300 de branșamente gratuite au fost realizate în Aluniș și peste 120 pe străzile Călugăreni și Râului;
• Înlocuirea conductei vechi de apă pe strada Mărășești, în zona blocurilor de locuințe și montarea unor hidranți de înaltă presiune.
Canalizare și extindere a rețelei de apă
Unul dintre cele mai importante proiecte realizate la capitolul infrastructură edilitară a implicat construcția noii stații de epurare Vârteju – Nefliu, un element principal al planului de furnizare a serviciilor de evacuare a apelor uzate (sistemul de canalizare) conform legislației în vigoare și normativelor Uniunii Europene.
Așa cum știți deja, stația de epurare a fost dată în folosință anul trecut.
Astfel, apele uzate menajere provenite din localitatea Vârteju sunt trecute prin stația de epurare amplasată în extravilanul localității într-o incintă cu o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, în continuarea străzii Sabarului, pe malul stâng al râului Ciorogârla. Stația are un debit maxim de 62,7 metri cubi/ oră, respectiv, un debit mediu zilnic de 400 de metri cubi/oră.
Apa epurată este dezinfectată cu raze ultraviolete, o metodă a cărei eficiență este de până la 99%, după cum susțin specialiștii în domeniu. Potrivit acestora, pentru dezinfecție sunt prevăzute lămpi de medie presiune cu spectru larg de emisie UV, care inactivează microorganismele și reduc enzimele și proteinele ce ar stimula fotoreactivarea și mecanismele de auto-reparare biologică a microorganismelor.
De acest proiect – care a început prin construirea a 35 de kilometri de rețea de canalizare pe traseul Vârteju-Chirca-Nefliu și a fost finanțat din Fondul de Mediu și din bugetul local al orașului Măgurele – beneficiază acum 3.000 de locuitori ai zonei.
Racordări gratuite la rețeaua de apă și canalizare
Deosebit de important este că, alături de Consiliul Județean Ilfov, Primăria Orașului Măgurele a realizat gratuit branșamentele și racordurile la rețeaua de apă și canalizare pentru fiecare gospodărie în parte până la limita de proprietate.
Acest proiect a adus economii importante locuitorilor din zonele vizate, care au fost ori sunt scutiți de plata unor sume substanțiale prin execuția acestor lucrări. Spre exemplu, pentru o gospodărie unde s-ar fi dorit branșarea și racordarea la rețeaua de apă și canalizare, cu subtraversare, ar fi fost nevoie ca o familie să cheltuiască nu mai puțin de 4.000 de lei.
Iar investițiile în infrastructura orașului nu se opresc aici. Pentru zonele în care nu există rețele de alimentare cu apă și canalizare (aici sunt incluse și zonele în care există doar una din cele două), Primăria Orașului Măgurele, alături de Consiliul Județean Ilfov, derulează proiecte de extindere a acestora. Astfel, prin „Programul Operațional Sectorial Infrastructură Mare 2014-2020” se fac noi investiții, precum: racordarea la sistemul de apă și canalizare, reabilitarea conductelor de aducțiune, a rezervorului de înmagazinare existent și a stației de pompare, se achiziționează și se montează stații de pompare noi, sunt realizate noi branșamente și sunt instalați hidranți, atât de necesari pentru prevenirea unor dezastre.
Dragii mei, știu că, pe toată perioada în care sunt derulate, lucrările de modernizare a infrastructurii generează disconfort. Mă bazez, însă, ca de fiecare dată, pe înțelegerea voastră, pentru că, în final, dezvoltarea orașului înseamnă un viitor mai bun pentru copiii noștri, pentru noi toți.
Reabilitarea și extinderea rețelelor edilitare din Măgurele continuă din fonduri europene, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov
Consiliul Județean Ilfov, prin societatea Apă Canal Ilfov, a lansat, anul trecut, o licitație pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă, a rețelelor de canalizare și de realizare a unor stații de pompare a apei uzate din Măgurele.
Contractul include realizarea următoarelor lucrări de alimentare cu apă şi canalizare în orașul Măgurele:
• Reabilitarea unor reţele de distribuţie a apei în Măgurele – 6.8 kilometri.
• Extinderea reţelei de distribuţie a apei în Măgurele – 49 de kilometri.
• Extinderea reţelei de canalizare în Măgurele – 39 de kilometri.
• Staţii noi de pompare a apei uzate în Măgurele – 19 stații.
Lucrările, care fac parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Ilfov 2014 – 2020” din cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare (POIM), ar urma să fie executate pe o perioadă de 25 de luni de la data ordinului de începere, alte 36 de luni să fie alocate ulterior pentru notificarea și remedierea unor eventuale defecte.
Contractul are o valoare de 54.443.351 lei (aproximativ 11 milioane de euro) și este finanțat în totalitate din fonduri europene.
Rețeaua de distribuție a apei potabile
Potrivit caietului de sarcini, firma declarată câștigătoare va extinde rețeaua de alimentare cu apă din Măgurele cu 49,2 kilometri. De asemenea, actuala rețea va fi înlocuită pe o lungime de peste 6,8 kilometri.
Pe conductele reţelei de distribuţie vor fi realizate o serie de noi construcții, după cum urmează:
• 1.889 de branşamente complet noi;
• 137 de branşamente refăcute;
• 182 de cămine de vane;
• 430 hidranţi;
• 1 subtraversare comună a Centurii Bucureşti şi a căii ferate;
• 1 suprataversare a râului Sabar;
• 1 supratraversare a râului Ciorogârla, montată pe structura podului existent.
Concret, în Măgurele, noua rețea de distribuție a apei potabile se va realiza în următoarele zone: DJ401A, Atomiștilor (zona podului), Berbecului, București, Bulgarului, Călugăreni, Câmpul cu maci, Capricornului, Câruței, Chirca, Ciocârliei, Ciorogârla, Codrului, Crinului, Deal1, Deal2, Drum Nou, Duzilor (ext.), Eforie, Fabricii, Ficusului, Fulgerului, Garoafei, Gurăslău, Imașului, Intr. Nefliu, Inului, Ioan Slavici, Jupiter, Lalelelor, Leului, Livezii, Lotusului, Mihai Eminescu, Mălinului, Mărășești, Merilor, Mierlei, Milcov, Mirăslău, Neptun, Olimp, Orei, Pârârului, Pescarului, Peștilor, Privighetorilor, Racului, Roșcovei, Sabarului, Sânzienelor, Sârbilor, Șelimbăr, Aleea Șelimbăr, Șoimului, Unirii, Uranus, Văii, Vărsătorului, Venus, Zorilor și Zorelelor.
Reţeaua de canalizare
Extinderea reţelei de canalizare se va executa pe o lungime totală de 39,3 kilometri, din conducte montate în trama stradală/trotuare, în următoarele zone: Amurgului, Aleea Atomiștilor, Berbecului, Bujorului, George Călinescu, Câmpul cu maci, Capricornului, Ciocârliei, Codrului, Ficusului, Florilor, Gurăslău, Imașului, Inului, Ioan Slavici, Leului, Livezii, Lotusului, Magnoliei, Măceșului, Mălinului, Mărășești, Mierlei, Mihai Eminescu, Milcov, Mioriței, Mirăslău, Moților, Orei, Pârâului, Pescarilor, Povernei, Privighetorilor, Racului, Râului, Reactorului, Rovine, Sabarului, Sânzienelor, Aleea Șelimbăr, Spicului, Stejarului, Vărsătorului.
Construcţiile pe reţeaua de canalizare vor fi următoarele:
• 1.605 cămine de racord;
• 1.070 cămine de vizitare
• 5 subtraversări de drum judeţean DJ401A/comunal DC18.
19 staţii de pompare a apei uzate
Stațiile de pompare vor fi executate conform proiectului detaliat întocmit de către antreprenor și aprobat de supervizor.
Potrivit proiectului, toate stațiile de pompare au fost amplasate astfel încât să se evite adâncirea rețelei mai mult de 5-6,5 metri. Prin urmare, acestea vor fi poziționate în acostament și, numai acolo unde nu este spațiu suficient, vor fi prevăzute în carosabil.
Fiecare staţie de pompare va fi dotată cu aparatură de măsură şi control al funcţionării pompei constând din:
• Senzori de nivel cu alarmă acustică și la dispecer;
• Debitmetru electromagnetic pentru monitorizarea debitului pompat, cu transmitere la dispecer;
• Manometru cu contactor electric pentru transmisia datelor la PLC și, mai departe, la dispecerul local.
Mai mult, fiecare dintre stațiile de pompare a apei uzate va fi prevăzută cu minimum 2 senzori magnetici pentru avertizarea la efracţie. În acest fel, orice acţionare a senzorilor care înseamnă o încerare de furt va fi transmisă imediat Poliției Locale, prin dispeceratul local.
Potrivit unor anunțuri publicate pe platforma de monitorizare a achizițiilor publice – SICAP, Consiliul Județean Ilfov, prin compania Apa-Canal Ilfov, a lansat 6 licitații pentru atribuirea de contracte în valoare totală de 496 milioane lei (104 milioane euro), pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă.
Lucrările, finanțate prin prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, se încadrează într-un ”proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020“.
• Prima licitație, de 54,4 milioane de lei, vizează lucrări de ”reabilitare si extindere rețele alimentare cu apă, rețele de canalizare, stații de pompare apă uzată în Magurele“.
În cadrul evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 70%, iar demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru ca lucrările să fie realizate la timp, în parametrii calitativi solicitaţi de CJ Ilfov, va constitui 30%. Durata de execuţie a lucrărilor pentru diferitele loturi este cuprinsă între 25 și 35 de luni de la data ordinului de începere.
Indicatorii prestabiliţi de realizare a întregului proiect prevăd: o reţea nouă de distribuţie a apei potabile cu o lungime de 580,5 kilometri; o reţea reabilitată de distribuţie a apei potabile de 7 kilometri; o nouă reţea de canalizare de 757,4 kilometri; o reţea reabilitată de canalizare de 2,4 kilometri; 24 de rezervoare pentru înmagazinarea apei; 27 de staţii pentru tratarea apei.