Peste 1.000 de elevi ai unor școli și licee din Ilfov, din Capitală, dar și din alte localități din țară s-au bucurat, în ultimul an, de beneficiile SmartLab Măgurele, primul laborator educațional digital inteligent din județul Ilfov. Fie că au luat lecții de robotică, fie că au lucrat cu roboți de ultimă generație sau cu imprimante 3D ori au participat la concursuri, elevi de la clasele a III-a până la a XII-a au luat contact cu educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
O inițiativă a Asociației Măgurele Science Park, Smart Lab Măgurele a fost creat cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov și al Asociației INACO și a funcționat, în primele luni (perioada noiembrie 2019 – martie 2020) ca un centru after – school. Grupe de elevi de la clasa a III-a până la clasa a X-a – atât de la Liceul Teoretic “Horia Hulubei” din Măgurele, cât și de la alte unități de învățământ din județul Ilfov și din Capitală (Școala Dobroești, Școala “I.G. Duca” – nr. 146 sau Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”) însoțiți de profesori sau de părinți au participat la cursurile organizate la SmartLab. Aici au fost introduși în lumea programării, au aflat cum poate fi controlat un robot cu ajutorul computerului, au participat la lecții inteligente de informatică și robotică și au ajuns chiar să lucreze cu roboți de ultimă generație. De asemenea, copiii au testat pentru prima dată imprimantele 3D, cu ajutorul cărora și-au putut crea propriile jucării.
În total, în primele patru luni de funcționare, 531 de elevi au trecut pragul SmartLab Măgurele. Cursurile au fost, însă, întrerupte de pandemia de coronavirus care a afectat întreaga lume și care a dus inclusiv la închiderea școlilor. S-au mutat, din fericire, în mediul online.
Elevi din toată țara, înscriși la cursurile online
Organizarea online a cursurilor a avut și o parte bună. SmartLab s-a deschis pentru elevi din toată țara care s-au grăbit să se înscrie la modulele de cursuri prin care au fost introduși în lumea 3D, au participat la programele organizate în cadrul “Școlii Altfel”, la webinariile “Boți, roboți și coboți – cum conviețuim cu tehnologia” și s-au arătat interesați și de concursuri, ultimul dintre acestea – cu tema “Crăciunul” – fiind organizat, chiar acum, în decembrie. Concursul – la care au participat zeci de copii – s-a încheiat pe 18 decembrie, iar lucrările modelate 3D în Tinkercad au fost departajate prin vot. Elevilor clasați pe primele 3 locuri în funcție de numărul de voturi li s-a acordat o perioadă pentru modelarea unui proiect personalizat cu tema “Ornamente de brad”, ce va fi printat și trimis către aceștia, după cum au anunțat organizatorii pe pagina de Facebook a laboratorului inteligent.
În total, din iunie până în decembrie, la cursurile, seminariile și evenimentele organizate online de SmartLab Măgurele au participat peste 500 de elevi, de la clasa a III-a până la clasa a XII-a de la mai multe unități de învățământ din Ilfov, dar și de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” sau de la școala din comuna suceveană Ipotești.
Viziere pentru medici, în perioada stării de urgență
Chiar dacă, din 15 martie, imediat după ce pe teritoriul României a fost impusă starea de urgență, părea că activitatea SmartLab Măgurele s-a oprit, imprimantele 3D ale laboratorului au fost utilizate la capacitate maximă, în lupta cu pandemia de coronavirus.
Elevii au rămas acasă, dar coordonatorii lor au muncit la foc continuu și au produs, cu ajutorul imprimantelor performante, nu mai puțin de 350 de viziere care au ajuns, în mare parte, la cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.
“Timpul de producție a unei viziere este foarte mic, folosind imprimarea 3D: de la o idee digitală la un produs fizic durează aproximativ o oră și 30 de minute. Nu este complicat. Orice model de imprimantă necesită anumiți parametri de imprimare setați pentru un print optim. Operatorul de print ajustează imprimanta cu modelul respectiv, se realizează o serie de teste, iar mai apoi se printeză modelul dorit – în acest caz viziera”, explica, la acea dată, principiile și modalitatea de realizare a vizierelor, Laurențiu Constantin Dinu, tehnician rețea de calculatoare și sisteme și coordonator în cadrul SmartLab Măgurele.