Iubește sportul, a făcut performanță în fotbal, dar o accidentare gravă, urmată de o lungă perioadă de recuperare, a făcut ca revenirea să fie imposibilă. Nu și-a abandonat, însă, pasiunea, deși este obligat să și lucreze pentru a se putea întreține: a obținut licența necesară să poată antrena, iar acum le ghidează pașii, cu dăruire, atenție și implicare, copiilor care aleg fie să facă performanță, fie doar să se bucure de beneficiile pe care le oferă sportul, la Clubul Sportiv Măgurele.

La doar 33 de ani, Iulian Alexandru a reușit, în doar câteva luni, să obțină deja performanțe atât cu grupa de juniori, cât și cu cea de copii. Copiii au participat la primele competiții, au luptat, au demonstrat că pot fi o echipă, s-au bucurat și au demonstrat că le pot face față cu brio unor adversare puternice, cu tradiție în privința pregătirii copiilor și juniorilor.

Iulian Alexandru are planuri mari pentru copiii săi, ale căror performanțe îl determină să meargă mai departe. “Ei sunt motivația mea. Faptul că îi văd cum cresc sub ochii mei, cum își schimă nivelul de la un antrenament la altul mă motivează cel mai mult. Și, nu în ultimul rând, bucuria pe care o citesc în ochii lor  – nu doar la competiții, ci și la antrenamente. Ce motivație mai mare poate să existe ca să mergi mai departe decât bucuria din ochii copiilor?”, mărturisește tânărul antrenor într-un interviu acordat “Pro Măgurele”.

Mesajul său pentru copiii și, mai ales, pentru părinții din Măgurele: “Aș vrea să le transmit părinților să-și îndrume din toate forțele copiii către sport, chiar dacă apreciază că cei mici nu au talentul necesar. Copiii trebuie să înțeleagă și să simtă beneficiile sportului, mai ales că CS Măgurele le oferă condiții excelente de antrenament și grupe dedicate chiar și acelora care nu vor să facă performanță. Sportul aduce doar beneficii, sportul înseamnă sănătate, înseamnă o minte sănătoasă. De aceea, este extrem de important ca tot mai mulți copii să vină către sport”.

Pro Măgurele: Știm că ai făcut fotbal de performanță. De ce ai renunțat? Ce te-a determinat să pregătești copiii la CS Măgurele și cât este de dificil pentru tine, având în vedere că, probabil,  lucrezi undeva.

Filastache Iulian Alexandru: Iubesc fotbalul, am jucat fotbal încă de la vârsta de 8 ani. Pot spune că am ajuns la un nivel profesionist – am jucat la Concordia Chiajna, în liga a II-a. Dar, din păcate, am fost nevoit să renunț la performanță din cauza unui accident la genunchi. Am suferit o ruptură de ligamente încrucișate, a urmat o operație dificilă, apoi o recuperare și mai dificilă. Nu am mai reușit să revin la nivelul la care eram când am suferit accidentarea. Am continuat, însă, să joc aici, la Măgurele – unde m-am născut, am crescut și unde locuiesc – , în liga a IV-a, până acum 2 ani. Iar anul trecut am obținut licența pentru a putea antrena copii și juniori.

E adevărat, lucrez și la o firmă de curierat și nu pot spune că este ușor. Dar, fotbalul este pasiunea mea și, atunci când intru cu copiii pe teren, mă încarc pozitiv.

Câte grupe de copii pregătești, câte antrenamente aveți pe săptămână și cât durează un antrenament?

Am în grijă, ca să spun așa, două grupe de copii: grupa de juniori – sunt copii de 10 – 11 ani, născuți în anii 2011 – 2012, și grupa de copii – micuți de 6 – 8 ani, născuți în 2014 – 2016. Fiecare grupă are câte 22 de copii și avem, de regulă, 4 antrenamente pe săptămână, câte 2 antrenamente pentru fiecare grupă. Când îmi permite timpul, facem și câte 3 antrenamente pe săptămână.

Un antrenament durează cam 2 ore – 2 ore și 30 de minute, dar include și teorie, nu doar practică, pentru că este foarte important ca la acest nivel, lucrând cu copii atât de mici, să fii și un foarte bun pedagog.

La toate acestea se adaugă antrenamentele pentru cei care fac sport de masă, antrenamente care au loc o dată pe săptămână și durează aproximativ 1 oră și 30 de minute – 2 ore.

22 de copii într-o grupă nu înseamnă mult? Ați mai avea locuri și pentru alți copii care și-ar dori să facă fotbal de performanță?

Nu, 22 de copii într-o grupă nu înseamnă mult. Ne-am bucurat că, spre exemplu, anul acesta au venit foarte, foarte mulți copii serioși, care s-au și ținut de antrenamente. În plus, dacă avem flux continuu de copii care vor să facă sport, care vor să joace fotbal și dacă vom continua să avem micuți talentați, vom mai forma grupe.

Aș vrea să profit de această discuție și să le transmit și pe această cale părinților să-și îndrume din toate forțele copiii către sport, chiar dacă apreciază că cei mici nu au talentul necesar. Copiii trebuie să înțeleagă și să simtă beneficiile sportului, mai ales că CS Măgurele le oferă condiții excelente de antrenament și grupe dedicate chiar și acelora care nu vor să facă performanță. Sportul aduce doar beneficii, sportul înseamnă sănătate, înseamnă o minte sănătoasă. De aceea, este extrem de important ca tot mai mulți copii să vină către sport.

Vorbeai despre condițiile de la CS Măgurele. Este un club tânăr. Ce le oferă, de fapt, CS Măgurele copiilor care vor să se antreneze aici?

CS Măgurele este un club tânăr, funcționează de aproximativ 6 ani, sper să nu greșesc. Dar oferă condiții foarte bune de pregătire, o bază de pregătire mai mult decât decentă, tot ce înseamnă materiale sportive – acestea sunt la nivelul celor oferite de orice academie cu tradiție și, nu în ultimul rând, antrenori dedicați, care vor să lucreze și să crească acești copii.

Și pentru aceste condiții excelente de care dispun copii noștri, le mulțumim autorităților locale!

Putem spune că juniorii și copiii de la CS Măgurele au obținut deja performanțe? Ce planuri aveți pentru ei pe termen mediu?

Da, putem spune că juniorii și copiii noștri au obținut deja performanțe și sunt mândru de asta. În primul rând, a fost o bucurie pentru mine că am reușit să-i înscriu pe cei mici la prima lor competiție – Cupa 1 Iunie, care s-a desfășurat în două faze: la Dragomirești și aici, la Măgurele. Și, am reușit să ne organizăm și să facem față cu brio competiției.

Iar cu cei mai mari, cu juniorii, am participat recent la Cupa Inițial, o competiție recunoscută, cu tradiție în fotbalul juvenil. Și am făcut față cu brio și acestei competiții, am câștigat o grupă din care făceau parte echipe cu tradiție în creșterea copiilor, cum sunt Progresul Sparta, Academica Clinceni sau CS Initial, și am jucat finala mică.

În plus, acum 2-3 săptămâni, s-a făcut o selecționată a jucătorilor din județul Ilfov, iar juniorul nostru, Miron Filip (din grupa celor născuți în 2011 – 2012) nu doar că a fost selecționat, dar a înscris și primul gol pentru selecționata Ilfovului în meciul cu Teleormanul. Și mai avem copii talentați, mai avem.

Pe termen mediu, încercăm să le găsim turnee celor mici, iar juniorii vor fi înscriși în Campionatul Județean și, bineînțeles, încercăm să identificăm turnee pentru ei. La acest nivel, cel mai bun antrenament este jocul cu adversari puternici. Doar astfel, jucând cu adversari puternici, poți crește, poți avansa.