Carla Spirea este tânăra de care întreaga comunitate din Măgurele are toate motivele să fie mândră: a terminat Liceul Teoretic “Horia Hulubei” ca șefă de promoție, cu media 10, și s-a clasat în TOP-ul celor mai buni absolvenți ai Bacalaureatului la nivel național, cu media 9.63.
Și nu, nu a făcut absolut deloc meditații, așa cum și-ar închipui marea majoritate a absolvenților de liceu și a părinților din România. Secretele ei sunt munca multă, efortul constant și susținut, studiul aprofundat zilnic, seriozitatea, responsabilitatea, ambiția și perseverența. Și, nu în ultimul rând, sprijinul acordat de profesori dedicați, implicați și îndrăgostiți de ceea ce fac, care i-au transmis permanent pasiunea pentru materiile pe care le predau, curiozitatea de a descoperi lucruri noi, dragostea față de studiu, au ajutat la formarea ei ca viitor adult, au încurajat-o să-și urmeze visurile și i-au arătat că orice este posibil, important este să-ți dorești cu adevărat.
La finalul școlii generale, Carla a ales liceul din Măgurele în detrimentul unor colegii de renume din Capitală, pe principiul: “dacă vrei să înveți, înveți oriunde”. Acum, este convinsă că alegerea de a studia la Liceul Teoretic “Horia Hulubei” a fost nu doar una corectă, ci, mai ales, aceea care a ajutat-o să obțină performanțe.
A ales să studieze mai departe în România la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, în primul rând, pentru că, spune ea, vrea să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare (de care, spunem noi, nu duce lipsă și a demonstrat asta în timpul interviului acordat “Pro Măgurele”), dar și pentru că a văzut în această facultate o provocare și o oportunitate pentru cariera la care visează. Nu exclude, însă, să plece din țară, așa cum, din păcate, aleg mulți tineri cu performanțele ei: “Nu știu ce să spun acum, probabil voi lua o decizie dacă voi găsi undeva condiții mai bune, mai multă siguranță, stabilitate, o deschidere mai mare. Aș vrea să cred că, peste 10 ani, mă voi afla într-un punct în care mi-am atins mare parte din obiectivele stabilite acum: de ce nu, să am o carieră de succes sau cel puțin cu un loc de muncă care să-mi permită să am o viață decentă, care să reflecte rezultatul muncii mele și al efortului pe care l-am depus în toți acești ani”.
Care este mesajul Carlei pentru adolescenții din Măgurele? “Să nu renunțe niciodată la visurile lor și să se gândească foarte bine ca, la fiecare pas pe care îl fac, să-i facă în primul rând mândri de ei pe ei înșiși”.

Pro Măgurele: Ai terminat Liceul Teoretic “Horia Hulubei” ca șefă de promoție. Cu ce medie ai absolvit? Ce medie ai obținut la Bacalaureat? Ai făcut meditații? La câte materii?
Carla Spirea: Am terminat Liceul Teoretic “Horia Hulubei”, profilul Filologie, cu media 10. La Bacalaureat am obținut 9.63. Și nu, nu am făcut meditații. Nu am făcut meditații absolut deloc.

Care este secretul tău? Pentru că marea majoritate a elevilor din România fac meditații încă din clasele primare.
Am învățat constant, nu am abandonat niciodată studiul, nu am sărit etape, nu am lăsat să treacă vreo zi fără să învăț. Acesta a fost secretul. În plus, am mai făcut pregătire la școală, unde am avut norocul să am parte de profesori foarte implicați, care au muncit mult pentru noi și alături de noi, ca să obținem cele mai bune rezultate. Mai departe, este vorba despre munca individuală, a fiecăruia dintre noi, despre interesul pe care îl arătăm materiilor, studiului.
Se poate și fără meditații, și fără să renunți la distracție sau la ieșirile cu prietenii. Trebuie, însă, să creezi întotdeauna un echilibru. Asta am încercat să fac și au mers toate mână-n mână.
În plus, pot spune că, la Limba și literatura română, unde am luat 10 la BAC, am avut parte de pregătire în plus, pentru că, în clasa a XII-a, am participat la olimpiadă și am ajuns până la etapa națională. Cred că asta a contribuit la aprofundarea materiei și la creșterea creativității.

De ce ai ales să studiezi la “Horia Hulubei”? De ce nu ai optat pentru un liceu din București de exemplu, așa cum fac mulți dintre adolescenții din Ilfov, care tocmai ce au susținut Evaluarea Națională?
În primul rând sunt de aici, din Măgurele, aici este familia mea, aici sunt prietenii mei, aici am absolvit și școala generală. Apoi, am avut ceva probleme medicale care m-au împiedicat la un moment dat să merg mai departe de casă și, sincer, am mers pe principiul “dacă vrei să înveți, înveți oriunde”. Acum sunt convinsă că faptul că am studiat la Liceul Teoretic “Horia Hulubei” m-a ajutat să obțin rezultate bune, m-a ajutat să obțin performanță.

Ai vorbit despre probleme medicale. Sperăm că nu a fost sau nu este ceva grav.
Nu aș vrea să vorbesc foarte mult despre asta. Am tins către performanță în sport. Am făcut timp de 8 ani karate Goju – Ryu, aici, în Măgurele, sub coordonarea domnului profesor – antrenor Stan Mândroasa. Am participat la campionatele naționale, unde am obținut premiul II și premiul III și apoi, în 2017, la campionatul mondial. Am suferit apoi o accidentare la genunchi și am renunțat, mi-a fost teamă ca problema să nu se agraveze.

În perioada liceului, ai avut materii preferate? Dar profesori preferați? Ne poți da câteva exemple?
Sigur că am avut materii preferate, ca orice elev, cred. Le-aș aminti aici, pe primele locuri, pe cele la care am susținut examenul de Bacalaureat: Limba și literatura română, Istoria, Geografia. Și, nu în ultimul rând, Engleza. Și, bineînțeles, aș vrea să-i menționez pe profesorii care ni le-au predat: doamna Liliana Mitria – Limba și literatura română, doamna Carmencita Roaită – Istorie, doamna Ștefania Cristescu și domnul Cătălin Popa – Geografie și doamna Cremona Constantin – Engleză.
Le datorez totul profesorilor de la Liceul Teoretic “Horia Hulubei”. Sunt oameni foarte dedicați, cu un grad foarte mare de implicare, care au muncit extrem de mult alături de noi. M-au impresionat cu tot ce au făcut la catedră– de la modul de predare până la abordarea lecțiilor. Predau cu drag și asta se vede pentru că au reușit să ne transmită și nouă pasiunea pentru aceste materii.

Ce facultate ai ales și de ce?
Am ales Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. M-am gândit că, în primul rând, mă va ajuta să-mi îmbunătățesc modul de a comunica și, în al doilea rând, am văzut în această facultate o provocare, un challenge pe care îmi doresc să-l duc până la capăt. În plus, am luat în calcul oportunitățile pe care mi le oferă, mai ales că eu sunt un spirit mai liber, mai creativ.

Te-ai gândit să pleci din România, așa cum fac mulți tineri cu performanțele tale? Unde te vezi peste 10 ani?
M-am gândit, dar, pentru moment, mi s-a părut destul de greu să fac asta. Nu știu ce să spun acum, probabil voi lua o decizie dacă voi găsi undeva condiții mai bune, mai multă siguranță, stabilitate, o deschidere mai mare. Aș vrea să cred că, peste 10 ani, mă voi afla într-un punct în care mi-am atins mare parte din obiectivele stabilite acum: de ce nu, să am o carieră de succes sau cel puțin cu un loc de muncă care să-mi permită să am o viață decentă, care să reflecte rezultatul muncii mele și al efortului pe care l-am depus în toți acești ani.