La doar 17 ani, Delia Constantin este considerată una dintre vocile de aur ale României, un verdict dat de specialiști, dar despre care adolescenta din Măgurele nu vorbește pentru că s-a obișnuit să pună pe primul plan în tot ceea ce face munca – și muncește enorm, chiar și mai bine de 10 ore pe zi – , ambiția și modestia – dusă chiar la extrem câteodată – și să privească viața cu echlibru și cu foarte multă maturitate.
Studiază muzica de la 5 ani și a început să participe la concursuri de la 6 ani. A urcat pe podium chiar și la competiții internaționale, dar notorietate la nivel național i-a adus participarea, la doar 12 ani, la Next Star, unde a impresionat nu doar juriul cu vocea ei unică și puternică pentru un copil, dar a fascinat și publicul larg. De altfel, una dintre interpretările din concursul televizat – Delia a cântat extraordinar piesa “Think” a Arethei Franklin – adună și acum, la mai bine de 4 ani de la difuzare, aprecieri și felicitări pe Youtube.
Părinții și profesorii (nume mari ale muzicii românești) i-au fost și îi sunt permanent alături și o încurajează în tot ce face, iar Delia le este extrem de recunăscătoare pentru eforturile lor și nu uită să-i menționeze ori de câte trebuie să vorbească despre traseul ei în muzică. Trece, însă, efortul ei, pe planul doi. Iar Delia muncește mult, foarte mult, pentru un copil. Și-a dedicat și își dedică aproape tot timpul studiului, iar rezultatele pe care le-a obținut vorbesc pentru ea: a fost admisă cu media 10 (10 pe linie, inclusiv la probele practice) la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”, în condițiile în care au existat locuri câte degetele de la o mână pentru elevii care veneau din exteriorul colegiului, și a terminat cu 10 pe linie clasele a IX-a și a X-a.
Copilul cu voce de aur din Măgurele este unul dintre elevii primei clase de jazz înființată la “George Enescu”, face canto, pian și, mai nou, ia cursuri de actorie, pentru că, în cazul în care nu va face o carieră în muzică, speră să facă o carieră în “musical” și să se pregătească pentru asta la Londra, la una dintre universitățile europene pe cât de celebre pe atât de exigente.
Nu știe unde va fi peste 10 ani, pe scene mari din țară sau din străinătate, dar are câteva recomandări pentru toți copiii care visează la o carieră în domeniul muzical și, pentru asta, ar trebui să-i calce pe urme. “Merită toată munca, tot efortul pe care îl depui zilnic. Și, nici nu cred că mai contează cât de mult efort depui, pentru că ajungi să nu îl mai simți când faci asta din pasiune. În primul rând, e important să-ți asumi tot ce faci și să o faci pentru tine, deoarece nu poți ajunge departe făcând ceva doar pentru că te obligă părinții sau profesorii. Iar talentul nu este suficient. E nevoie de foarte multă muncă și de un pic de noroc”, spune Delia Constantin într-un interviu acordat “Pro Măgurele”.
Pro Măgurele: Spune-ne ceva despre tine și despre parcursul tău. De la ce vârstă faci muzică, cum ai reușit să ajungi aici, să fii admisă cu 10 la Colegiul Național “George Enescu”, să câștigi aprecierea unor nume celebre ale muzicii românești? A fost Next Star primul concurs la care ai participat?
Delia Constantin: Fac muzică de la 5 ani și am început să particip la concursuri de la 6 ani, ca să câștig experiență. Până la 12 ani, când am participat la Next Star, am fost la concursuri naționale și internaționale, am luat premii – spre exemplu, în 2007, anul în care am fost la Next Star, am participat și la un concurs internațional organizat la Iași, unde am obținut trofeul la categoria mea. Pot spune că Next Star a fost prima competiție televizată la care am participat.
Am făcut și canto, dar și cor, pentru că am făcut parte din grupul vocal “Andante”, iar până la 14 ani m-am pregătit cu domnul profesor Mihai Sirlincan. Acum, la colegiu, mă pregătesc cu doamna Dana Bartzer și cu domnul Dan Creimerman.
Cum am ajuns aici? Cred că datorită dorinței mele foarte puternice de a face o carieră în domeniul muzical. Iar la Colegiul Național “George Enescu” am fost admisă pentru că mi-am dorit foarte mult să ajung aici și încă din gimnaziu am muncit pentru asta. A fost nevoie să mă pregătesc suplimentar și în muzică, dar și la școală ca să iau note mari atât la Evaluarea Națională, cât și la probele de admitere la colegiu, unde existau foarte puține locuri disponibile pentru elevii care veneau din afara colegiului. A fost, pot spune, șocant și pentru mine când am văzut că am luat 10 pe linie. Dar, sunt o fire foarte ambițioasă și, de obicei, când îmi propun ceva, fac totul ca lucrul acela să fie posibil. Muncesc foarte mult pentru ceea ce îmi doresc.
Deci, da, pot pune pe primul loc pentru traseul meu dorința mea, dar extrem de important a fost faptul că părinții mei au fost permanent alături de mine și lor le sunt recunoscătoare pentru toate eforturile pe care le-au făcut pentru mine. Ei m-au îndrumat, m-au încurajat permanent, au avut foarte multă grijă de mine și s-au luptat foarte mult ca această dorință a mea să se împlinească.
Acum sunt elevă în clasa a XI-a, în prima clasă de jazz înființată la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”.
Ai muncit și muncești foarte mult. Cam cum se desfășoară o zi obișnuită din viața ta și câte ore muncă presupune? Mai ai timp și pentru ieșiri cu prietenii sau îți dedici tot timpul studiului? Pentru că ar fi normal să te bucuri de perioada asta a vieții tale.
Muncesc mult, e adevărat, dar am învățat să îmi gestionez foarte bine timpul. Nu m-am închis niciodată în casă și da, am timp și pentru ieșiri cu prietenii, am timp și pentru călătorii. Cum se derulează o zi obișnuită? Păi, merg la 11.00 la colegiu, unde îmi petrec mare parte din timp, pentru că am și ore suplimentare și termin la 17.00, apoi sunt zile în care merg la meditații până la ora 20.00, iar când ajung acasă nu-mi rămâne de făcut decât să ascult muzică sau să exersez la pian. Acum fac pregătire și sâmbăta, iar duminica îmi fac temele pentru săptămâna care urmează. Și îmi fac timp să particip și la evenimentele private la care am onoarea să fiu invitată, pentru că, așa cum spuneam, experiența este extrem de importantă. Chiar săptămâna aceasta (joi, 20 octombrie – n.r.) voi participa la concursul național de jazz “Johnny Răducanu”, organizat la Brăila, unde voi cânta alături de band-ul Andrei Tudor.
Anul acesta am ales să mă pregătesc serios – fac actorie, fac dans, fac canto și fac și meditații – pentru că îmi doresc să merg mai departe cu compoziție dacă se poate. Apreciez foarte mult artiștii din România și mi-aș dori să ajung și eu pe scenele mari. Dar, dacă acest lucru nu va fi posibil, țintesc teatrul muzical. Iar o variantă foarte bună în acest sens ar fi să studiez în străinătate, cel mai probabil la Londra, unde nivelul de pregătire este foarte ridicat, mai ales pe zona de musical.
Ce recomandări ai avea pentru copiii care își doresc o carieră în muzică și care, pentru asta, ar trebui să-ți calce pe urme?
Merită toată munca, tot efortul pe care îl depui zilnic. Și, nici nu cred că mai contează cât de mult efort depui, pentru că ajungi să nu îl mai simți când faci asta din pasiune. În primul rând, e important să-ți asumi tot ce faci și să o faci pentru tine, deoarece nu poți ajunge departe făcând ceva doar pentru că te obligă părinții sau profesorii. Iar talentul nu este suficient. E nevoie de foarte multă muncă și de un pic de noroc.