Eveniment cultural deosebit, organizat în Măgurele: în premieră, Niculina Poșan – Nina, așa cum este cunoscută în mediul iubitorilor de frumos, unicul artist român care realizează tablouri mozaic din coji de ouă, își va prezenta personal lucrările publicului din oraș.

Așadar, pe 20 mai, Căminul Cultural din Măgurele își deschide larg porțile pentru cei care apreciază culoarea și frumosul. Evenimentul, în cadrul căruia iubitorii de artă vor putea admira nu mai puțin 100 de tablouri ale marii doamne a artei plastice românești, va începe la ora 16.00.

Vernisajul – susținut de primarul oraşului Măgurele, Narcis Constantin; de directorul cultural al oraşului Măgurele, Ionuț Dinu; de preşedintele Asociației Artiștilor Plastici Bucureşti, Dumitru Nicolae Chilia; actrița Doina Ghițescu; profesorul pictor Vergil Cojocaru Cover; jurnalistul Aristotel Bunescu și de artistul plastic Neluţa Stăicuţ – va fi deschis chiar de către Nina Poșan, care va vorbi publicului despre lucrările sale. Vizitatorii vor putea admira, până la ora 19.00, tablourile realizate printr-o tehnică concepută și brevetată de marea artistă. Este vorba despre opere de artă unice nu doar în România, ci și în lume: tablouri-mozaic din coji de ouă. Iar cei care nu reușesc să ajungă sâmbătă la Căminul Cultural din Măgurele (strada Călugareni 2-4) vor putea admira operele de artă unice în lume și duminică, pe 21 mai, între orele 12.00 – 15.00.

Membru al Asociației Artiștilor Plastici și al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Nina Poșan are un portofoliu impresionant, cu peste 100 de astfel de lucrări unice. Unul dintre tablourile sale, “Odă Florii Soarelui”, cu o dimensiune impresionantă (3,5 metri x 1,4 metri), a intrat în Cartea Recordurilor din România, fiind cel mai mare tablou-mozaic din coji de ouă. Lucrarea, alcătuită din 5 registre, este realizată pe sistem modular și, potrivit președintelui Departamentului Critică și Istoria Artei al Uniunii Artiștilor Plastici, jurnalistul Aristotel Bunescu, poate primi încă cel puțin 2 panouri pentru a intra în Cartea Recordurilor la nivel mondial. La acest tablou, artista a lucrat zilnic, timp de 3 luni, folosind aproximativ 2.000 de coji de ouă și aproape 4 kilograme de aracet.

Născută în anul 1937 în Bucureşti, Nina Poșan, de profesie inginer – chimist, a lucrat vreme de aproape două decenii în Ministerul Industriei Chimice, dar a fost pasionată încă din copilărie de lumea artelor frumoase. A urmat cursuri de pictură la Școala Populară de Artă și a început să expună încă din 1979. Tablourile sale se găsesc acum în colecții din România, Germania, Spania, Italia și Elveția.

Așadar tablourile mozaic din coji de ouă ale Ninei Poșan sunt create în primul rând din dorința de a împărți pasiunea pentru artă cu prieteni dragi și, de ce nu, cu toți aceia care iubesc frumosul. Acesta este unul dintre motivele pentru care1 la expoziția care va umple de culoare Căminul Cultural din Măgurele.