Alex Haivas (Octonius): “Satisfacția lucrului făcut de mâna ta este mai mare decât insatisfacția imperfecțiunilor”
Este specializat în vânzarea și promovarea de produse IT și software și a lucrat ani buni în “virtual” – cum îi place să spună – pentru mari companii multinaționale. Cu un deceniu în urmă, Alex Haivas a găsit acel echilibru pe care mulți dintre noi îl căutăm întreaga viață: s-a mutat alături de soție și copii în Măgurele, unde au pus pe roate microferma “Haivas”, care le oferă acum produse organice, iar din 2016 lucrează pentru Octonius – un start-up de succes ale cărui baze au fost puse în SUA de colegul și prietenul său Cosmin Ciobanu.
Cu filiale în SUA, Europa de Vest și Asia și o cifră de afaceri de 4 milioane de dolari în 2020, Octonius a atacat relativ recent și piața din România, unde cel mai important client care utilizează platforma de project management a start-up-ului este BRD.
“Este o soluție care, pe de o parte, poate ajuta la transparentizarea modului în care se poate lucra într-o companie sau într-o instituție, pentru că toată lumea (toți utilizatorii autorizați) are acces la documente, iar pe de altă parte, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a lucra de oriunde în condiții de maximă securitate și proiectele pot fi urmărite permanent. (…)În același timp, soluția Octonius este și o platformă de comunicare internă: toți cei implicați într-un proiect pot lucra pe același document, pot discuta între ei în timp real, fiecare poate vedea cine și ce a modificat”, explică Alex Haivas doar câteva dintre beneficiile platformei dezvoltate de Octonius.
Deși aici încă nu are clienți în această zonă, compania nu exclude varianta de a aborda și instituțiile publice, cu atât mai mult cu cât această perioadă de pandemie ne-a demonstrat tuturor cât de utilă este digitalizarea. Iar costurile ce ar trebui alocate de o instituție pentru achiziția produsului Octonius sunt mai mult decât competitive, ca să nu spunem cele mai mici de pe piață.
Pro Măgurele: Știm că ai lucrat pentru multinaționale importante la nivel mondial în zona de IT, precum IBM. Ce faci exact în acest domeniu și de când faci parte din echipa Octonius? Care sunt cei mai importanți clienți de pe piața din România?
Alex Haivas: Am lucrat și continui să lucrez în marketing și vânzări pe această zonă de IT, am marketat mai multe produse software și m-am ocupat și de vânzarea lor. Din 2016, am început colaborarea cu Octonius – companie fondată în SUA de Cosmin Ciobanu, cu filiale nu doar în SUA, ci și în Europa de Vest și Asia, iar, mai recent, și în România. Rolul meu este de a oferi consultanță pe partea de dezvoltare de produs și de vânzări și, când spun “produs”, mă refer la platforma de management pe care Octonius a dezvoltat-o în ultimii ani. Pe piața de la noi, cel mai important client este BRD România, o companie foarte mare, cu foarte mulți angajați, cu un proces decizional dificil, cu multe funcții implicate, un client pentru care a trebuit să avem și niște soluții speciale de implementare a produsului nostru.
În ce constă mai exact această platformă de management, care sunt beneficiile pe care le oferă?
Este o soluție care, pe de o parte, poate ajuta la transparentizarea modului în care se poate lucra într-o companie sau într-o instituție, pentru că toată lumea (toți utilizatorii autorizați) are acces la documente, iar pe de altă parte, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a lucra de oriunde în condiții de maximă securitate, iar proiectele pot fi urmărite permanent. Se poate monitoriza, de exemplu, în ce stadiu de execuție se află un proiect, cât a fost implementat din el, cine l-a implementat, cât s-a cheltuit din bugetul alocat proiectului respectiv.
În același timp, soluția Octonius este și o platformă de comunicare internă, un fel de Facebook, LinkedIn intern în organizaţia ta – intri şi postezi update-uri, laşi feedback, ceri ajutorul, etc. În plus, toți cei implicați într-un proiect pot lucra pe același document, pot discuta între ei în timp real, fiecare poate vedea cine și ce a modificat. Evident, vorbim de utilizarea platformei în acest sens pe grupuri de lucru, pe departamente, mai ales atunci când vorbim despre o companie mare. De exemplu, toți angajații Departamentului Juridic al unei organizații pot să vadă orice, oricând, pe orice document intern.
Funcționalitățile platformei pot fi setate pe grupuri de utilizatori sau pe echipe, în funcție structura organizației: este o soluție completă de work management. Utilizarea soluţiei Octonius de către angajaţii unei companii se împarte în trei zone – project management, acces la informaţie şi comunicare internă. Iar în prezent lucrăm la o funcționalitate de video conferințe, în condiții de maximă securitate.
Vorbesc despre condiții de maximă securitate, pentru că, majoritatea clienților sunt din industrii sensibile din punct de vedere al protecției datelor (financiar-bancar, aviație, sănătătate). Lucrăm cu soluții on premise 100% în controlul clientului: platforma se instalează pe un server din cadrul instituției sau companiei, iar chestia asta conferă o mai mare securitate. Practic, datele sunt în custodia clientului. Sigur că putem lucra și cu soluții on cloud, dar depinde, evident, de client.
În România, mai ales în acest ultim an puternic marcat de pandemia de coronavirus, multe instituții au pus accent pe digitalizare. V-ați gândit să vă extindeți portofoliul de clienți și în zona de instituții publice? Cât de accesibil este produsul Octonius zonei publice, din punct de vedere al costurilor?
Sigur că încercăm să abordăm și zona publică, și nu doar aici, în România, și în Germania, de exemplu, avem discuții la nivel de land cu instituții publice. Prețurile sunt foarte puternic costumizabile în funcție de context, de training, de ce funcționalități pot fi activate, de numărul de utilizatori, de licențe. Dar consider că, față de alte soluții, prețul nostru este foarte competitiv.
Cum se îmbină profesia ta cu toată munca pe care trebuie să o depui zilnic în microferma de aici, din Măgurele, unde tu și soția ta creșteți legume bio, creșteți păsări?
Convingerea mea este că se îmbină bine pentru că, atunci când lucrezi în “virtual” – cum spunem noi – nu ai satisfacția unei munci palpabile, iar, de mii de ani, creierul nostru este obișnuit să lucreze cu lucruri palpabile. Și atunci, partea aceasta de efort fizic pe care o presupune lucrul în minifermă vine să ofere această satisfacție a palpabilului. Te vindeci de una cu cealaltă, sunt două chestiuni care se completează cumva. (…)Satisfacția lucrului făcut de mâna ta este mai mare decât insatisfacția imperfecțiunilor.