Lucrările la cel mai important proiect de infrastructură edilitară derulat până acum în Măgurele – proiectul privind extinderea rețelelor de alimentare cu apă și de colectare a apelor uzate (canalizare) – avansează în ritm alert.
Până acum au fost realizați deja 14 kilometri de rețea de distribuție a apei potabile și 7,6 kilometri de rețea de colectare a apelor uzate (canalizare), care includ mai multe artere importante din oraș. În plus, pe cele mai multe străzi incluse în proiect, lucrările sunt executate în proporție de peste 90 %, doar pe câteva artere stadiul lucrărilor aflându-se la aproximativ 60%. Asta, în condițiile în care întregul proiect derulat în Măgurele are termen de finalizare toamna anului 2024.

Astfel, conform situației transmisă de constructor, au fost finalizate lucrările de extindere a rețelei de distribuție a apei potabile pe DJ 401A și pe străzile Berbecului, Capricornului, Ficusului, Lotusului, Orei și Privighetorilor.
În plus, sunt aproape de finalizare, gradul de execuție fiind de peste 99%, lucrări similare pe străzile Fulgerului (99,62%), Mierlei (99,41%), Pescarului (99,78%) și Sânzienelor (99,9%). Stadiul lucrărilor a depășit deja 90% pe străzile Chirca (96,23%), Ciocârliei (98,74%), Codrului (96,68%), Inului (96,52%) și Liliacului (95,45%).

În ceea ce privește rețeaua de canalizare, au fost finalizate lucrările pe străzile Capricornului, Mierlei, Orei și Sânzienelor. De asemenea, gradul de execuție a lucrărilor este peste 99% pe străzile Ficusului (99,94%) și Inului (99,12%). Mai mult, stadiul lucrărilor a depășit cu mult 90% pe străzile Liliacului (97,95%) și Pescarului (97,28%).

Proiectul derulat în Măgurele este parte a unuia mult mai amplu, ce vizează reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în întreg județul Ilfov, implementat de Consiliul Județean (CJ) Ilfov cu fonduri europene.
De altfel, la finele lunii iunie, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, a fost pe șantierele deschise în Măgurele pentru a verifica personal stadiul lucrărilor și pentru a se asigura că acestea se derulează conform proiectului.

Hubert Thuma: “Este important să verificăm constant ce se întâmplă în teren. Astfel, vom avea rezultatele așteptate de ilfoveni, în următorii doi ani”

“Mergem săptămânal în teren, la lucrările de apă și canal. Astăzi, analizăm stadiul lucrărilor pe un alt șantier din Măgurele. Este important să verificăm constant ce se întâmplă în teren. Astfel, vom avea rezultatele așteptate de ilfoveni, în următorii doi ani”, a anunțat Hubert Thuma pe pagina sa de Facebook. “Am fost pe teren, la Măgurele. Să văd cum merge treaba, să verific stadiul lucrărilor de apă și canalizare. E foarte important să mă asigur cu ochii mei că lucrurile se mișcă în direcția bună.

În Măgurele, startul proiectului s-a dat în octombrie anul trecut. Până acum s-au făcut 20.909 metri, din care:
– 13.519 metri rețea de apă;
– 7.390 metri rețea de canalizare;
 
Constructorul s-a angajat ca în termen de 25 de luni să facă următoarele:
– reabilitare rețea distribuție: 6.820 metri;
 – extinderea rețea distribuție: 49.191 metri;
 – extindere rețea canalizare: 43.282 metri;
 – stații noi pompare apă uzată: 19”, scria președintele CJ Ilfov pe Facebook pe 28 iunie.

Cum va arăta proiectul final de reabilitare și extindere a rețelelor de distribuție a apei potabile și a celor de colectare apă uzată din Măgurele

În privința orașului Măgurele, proiectul aflat acum în derulare va transforma localitatea cu adevărat într-un oraș european, în care locuitorii vor beneficia de apă curentă, de o calitate care să nu le pună în pericol sănătatea, și de canalizare – condiții obligatorii pentru un trai decent în orice societate dezvoltată.

În valoare de 64.989.803,02 lei fără TVA, proiectul prevede executarea următoarele lucrări:
Rețeaua de alimentare cu apă va fi extinsă, în total, cu 49,19 kilometri. Cuprinde conducte din materiale moderne, prevăzute, în umplutura lor, cu bandă de avertizare cu inserție metalică. Lungimea conductelor prevăzute pentru extinderea rețelei de distribuție include și traversările de pe traseul acesteia. Lucrările de realizare a acestei noi rețele se vor executa pe următoarele străzi: București, Bulgarului, Călugăreni, Câmpul cu maci, Capricornului, Chirca, Ciocârliei, Ciorogârla, Codrului, Crizantemei, Aleea Atomiștilor, Deal, Drum Nou, Duzilor, Eforie, Fabricii, Ficusului, Fulgerului, Gorăslău, I. Slavici, Imașului, Inului, Jupiter, Leului, Liliacului, Livezii, Lotusului, M. Eminescu, Mălinului, Aleea Șelimbăr, Mărășești, Mierlei, Milcov, Mirăslău, Nefliu, Neptun, Olimp, Orei, Pârâului, Pescarului, Centura București, Privighetorilor, Racovei, Racului, Râului, Revoluției, Sabarului, Sânzienelor, Sârbilor, DJ401A, Șelimbăr, Șoimului, Spicului, Unirii, Uranus, Văii, Vărsătorului, Venus, Zorilor, DJ401D, Atomiștilor.

Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de 6,82 kilometri prin înlocuirea rețelei existente se va executa pe următoarele străzi:
Aleea Albăstrelelor, Călugăreni, Codrului,Aleea Atomiștilor, Fizicienilor, Florilor, Aleea Fizicienilor, Aleea Șelimbăr, Mărășești, Milcov, Centura București, Reactorului, Rovine, Atomiștilor, strada către GA Măgurele.

Pe conductele noilor rețele de distribuție a apei vor fi realizate 1.889 de noi branșamente și vor fi refăcute 137 de branșamente, vor fi construite 182 de cămine de vane, vor fi amplasați 430 de hidranți și vor fi executate:
 – 1 subtraversare comună a Centurii București si a căii ferate București – Giurgiu;
 – 5 subtraversări ale drumului județean 401A;
–  3 subtraversări drum asfaltat asimilat unui drum județean;
– 1 suprataversare a râului Sabar;
–  1 supratraversare a râului Ciorogârla, montată pe structura podului existent.

Extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de 43,28 kilometri – și care include 1.605 cămine de racord, 1.070 cămine de vizitare și 5 subtraversări – se va face pe următoarele străzi: Aleea Atomiștilor, Aleea Șelimbăr, Centura București, DJ401A, Atomiștilor, Berbecului, Călugăreni, Câmpul cu maci, Capricornului, Codrului, Crizantemei, Duzilor, Fabricii, Ficusului, Florilor, Goraslau, I.Slavici, Inului, Imașului, Leului, Liliacului, Livezii, Lotuslui, M.Emimenscu, Malinului, Marășești, Mierlei, Milcov, Mirăslau, Orei, Pârâului, Pescarului, Racovei, Racului, Răului, Reactorului, Revoluției, Rovine, Sabarului, Sanzienelor, Șelimbăr, Șoimului, Spicului, Vărsătorului, Zorilor, George Călinescu, Magnoliei, Amurgului, Argeșului, Morii, Oituz, Tigaretei, Trandafirilor, Viitorului

Potrivit proiectului, cele 19 stații de pompare a apei uzate vor fi amplasate astfel încât să se evite adâncirea rețelei mai mult de 5-6,5 metri, de regulă în acostament. Numai acolo unde nu este spațiu vor fi prevăzute în carosabil. Din punct de vedere structural, stațiile de pompare pot fi executate monolit, din beton armat sau vor fi procurate prefabricate, din materiale plastice (PAFSIN, PVC, etc.) sau din beton armat.