ACCamera_1
Peste 300 de agenți economici au sediul și punctele de lucru în orașul Măgurele, dintre care reamintim: Urgent Curier, Straco Grup, Nemo Expres, Oscar Downstream, Obo Betterman, Eglo Romanania etc.

Orașul Măgurele se dezvoltă cu pași repezi, iar în viitorul apropiat va deveni un pol important în domeniul cercetarii la nivel european și internațional. Investițiile Uniunii europene în proiectul ELI, crearea parcului tehnologic Măgurele Science Park, proiectul “Laser Valley – Land of Lights”, existența unor mari suprafețe de teren extravilan – industrial, precum și alți factori, determină marii investitori să-și îndrepte atenția spre Măgurele.

ELI-NP

Comisia Europeană a aprobat în septembrie 2012 finanţarea cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale a construcţiei în România, pe platforma de la Măgurele, lângă Bucureşti, a laserului şi laboratoarelor proiectului “Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP”. ELI-NP are potențialul de a fi, timp îndelungat, în prim planul științei la nivel mondial, în mai multe domenii, de la fizica teoretică la biologie. ELI-NP are o mare flexibilitate în acoperirea diverselor domenii interdisciplinare, ca o consecință a posibilității de a utiliza simultan în cadrul experimentelor mai multe tipuri de radiații, produse de echipamente care vor fi unice în momentul intrării în funcțiune.

Accesul la infrastructură va fi de tip “acces deschis” pentru organizații non-profit, cercetătorii fiind în măsură să prezinte propuneri pentru experimente, care vor fi apoi evaluate și selectate de către o comisie internațională. O parte din timpul de funcționare va fi alocat firmelor private care vor plăti costurile de acces, aducând astfel o contribuție la costurile de exploatare ale ELI-NP. Astfel, ELI-NP poate determina în orașul Măgurele investiții private de preste zeci de milioane de euro.

Măgurele Science Park

În februarie 2015, s-a lansat “Magurele Science Park” (MSP) o platforma socio-economica de tip incubator de afaceri care are ca scop principal oferirea unor oportunitati de dezvoltare a mediului antreprenorial din zonele rurale si urbane ale judetului Ilfov.  Initiativa formarii parcului stiintific si tehnologic MSP apartine Consiliului Judetean Ilfov si Primariei Orasului Magurele si este sustinut de toate entitatile locale, regionale, guvernamentale, de institutele de cercetare din Platforma Magurele, dar si de mediul de afaceri de tip high tech. In acest sens, proiectul reprezinta o noutate pentru judetul Ilfov, intrucat este primul proiect de mare anvergura asumat de un consortiu de entitati publice si private concentrate in jurul oportunitatilor ce pot fi oferite de mediul de stiinta si cercetare din Magurele .

Incubatorul de afaceri MSP va fi construit pe un teren din apropierea  centrului de cercetare ELI-NP de aproximativ 40 de ha donat de  Consiliul JUdetean Ilfov si Primaria Orasului Magurele, iar investiţia în acest proiect va fi de aproximativ un miliard de euro. Proiectul MSP este menit să construiască în jurul Bucureştiului un cluster prin care toată industria de înaltă tehnologie să fie concentrată pe lângă institutele de cercetare de la Măgurele

Laser Valley – Land of Lights

În martie 2016, a avut loc conferința de lansare a competiției internaţionale de idei “Laser Valley – Land of Lights”. Organizată sub egida  Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice și în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” și Primăria Orașului Măgurele, competiția are ca prim scop identificărea principalelor direcții de dezvoltare urbanistică a orașului Măgurele, în perspectiva potențialului uriaș al proiectului ELI-NP. “Laser Valley-Land of Lights” este o competiție internațională de dezvoltare urbană, gândită în contextul construirii platformei de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics de la Măgurele. Toate entitățile implicate și-au exprimat susținerea proiectului câștigător prin implementarea acestuia.