Primăria Orașului Măgurele revitalizează localitatea printr-o investiție pe cât de ambițioasă, pe atât de utilă și importantă pentru comunitate, atât din punct de vedere ecologic, al protejării mediului, cât și din punct de vedere social, cu destinația de agrement și recreere.
Este vorba despre înființarea Parcului Dumitrana, un proiect în valoarea de peste 4,2 milioane de euro, cu finanțare asigurată în proporție de 70% prin Organismul Intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov, în numele și pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. Contractul este finanțat în cadrul POR 2014-2020, Axa Prioritară 5 / Prioritatea de Investiții 5.2. Cei peste 14 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro) obținuți din fonduri europene, cărora li se adaugă aproape 6,4 milioane de lei (aprox. 1,4 milioane de euro) reprezentând cofinanțare de la bugetul local – alocați pentru înființarea unui nou parc pe amplasamentul fostului ștrand Dumitrana vor duce la revitalizarea orașului, la reducerea poluării și la crearea unei zone verzi și de agrement de care ne vom putea bucura fiecare dintre noi, în special copiii, pentru care vor fi create noi spații de joacă moderne și sigure.
Mediul și sănătatea publică, obiective principale
Proiectul, a cărui derulare efectivă a început în luna mai, va reda comunității din Măgurele un spațiu uriaș, de 60.923 de metri pătrați, abandonat și transformat într-o groapă de gunoi. Va fi amenajat nu doar cel mai mare parc din oraș, ci cel mai mare parc nou-construit din regiunea București – Ilfov.
Pe lângă amenajarea unor zone de odihnă și de recreere și a unor spații de joacă moderne, se va putea promova și asigura sănătatea publică. În noul parc, vor fi montate și echipamente de fitness pentru exterior, care să fie utilizate de iubitorii de sport în aer liber și, mai mult, vor exista zone de recreere și pentru persoanele cu dizabilități. Prin Parcul Dumitrana, autoritățile din Măgurele nu doar că vor crește atractivitatea orașului, dar vor reuși să le demonstreze tuturor celor care vor merge să se recreeze aici cât de importante sunt spațiile verzi, cât de important este să protejeze și să respecte mediul și să se bucure de timp petrecut în mijlocul naturii.
Activități sportive și recreative, oferite gratuit
Potrivit documentelor care au stat la baza avizării proiectului, obiectivul acestuia constă în reconversia funcțională și reutilizarea unui teren degradat aflat în domeniul public al orașului Măgurele, în localitatea Dumitrana, în suprafață totală de 60.923 de metri pătrați. Pe acest teren a început amenajarea parcului destinat activităților recreative, în care fiecare locuitor al orașului Măgurele va putea alege fie să practice sporturi diverse pe unul dintre cele cinci terenuri de tenis și multifuncționale care urmeză să fie amenajate, să meargă cu bicicleta sau cu rolele pe pista specială, să petreacă timp de calitate în mijlocul naturii admirând peisajul și vegetația și odihnindu-se în pavilioanele amenajate pentru ei sau pe băncuțele dispuse pe alei, fie să participe la evenimentele culturale organizate pe scena teatrului de vară. Toate aceste facilități vor fi puse la dipoziția locuitorilor orașului și a oricărui vizitator în mod gratuit, fară taxe de acces sau tarife de vizitare.
Pe scurt, proiectul propus se adresează pe scară largă tuturor locuitorilor orașului Măgurele și vizitatorilor acestuia având funcțiuni facile pentru toate categoriile de vârstă: copii, tineri, vârstnici, persoane cu handicap etc.
Valoarea totală a proiectului este de 20.519.335,26 lei, iar durata de implementare a proiectului este de 58 luni.
Pentru a răspunde deziderantelor de protecție a mediului, dincolo de obiectivele ecologice ale viitorului parc, proiectantul a propus folosirea unor materiale eficiente din acest punct de vedere.
Înființarea parcului are în vedere asigurarea unei suprafețe mari de spațiu verde, care include 2,5 hectare acoperite cu gazon semănat și cu diverse plante, terenuri de sport multifuncționale, terenuri de tenis de câmp, spații pentru fitness, locuri de joacă pentru copii, drumuri și alei pietonale. Pe lângă aceste zone în care se vor folosi materiale ecologice, pistele de biciclete și de role vor fi realizate din beton asfaltic, balast și ciment, dar nu vor fi incluse în spațiul verde.
Astfel, se va folosi un sistem de pavaj celular de tip Ecoraster (pavele ecologice) realizat din polietilenă de densitate mare, rezistent la șocuri și destinat în special spațiilor de parcare, aleilor auto și pietonale. Proeminența sistemului de ancorare reprezintă o soluție ideală pentru stabilizarea malurilor de râu. Fiind vorba despre produse ecologice, acestea sunt realizate total din material reciclat, care nu prezintă niciun pericol pentru ambient, iar structura deschisă permite palantelor să se ancoreze în sol.
În plus, sistemul permite ca precipitațiile să nu mai fie direcționate către rețeaua de canalizare, ci să fie asimilate lent și uniform în sol, contribuind la menținerea nivelului natural al pânzei freatice.
Spațiile verzi, cu specii multiple și atent selecționate
Așa cum prevede proiectul, construirea parcului a început prin curățarea terenului, modelarea, pichetarea și pregătirea acestuia conform unui plan de amenajare riguros elaborat.
Astfel, sunt îndepărtate elemente care nu sunt incluse în planul proiectului: este tăiată doar vegetația necorespunzătoare, este curățat terenul de vegetație uscată sau degradată și sunt înlăturate buruienile. Vechii plopi, care au vegheat cu peste 30 de ani în urmă aleile fostei baze de agrement Dumitrana, sunt păstrați și au fost protejați pe toată perioada lucrărilor. De altfel, în proiect, reprezentanții autorităților menționau că, “în cazul menținerii unor elemente de vegetație sau de construcții deja existente, fie ornamentale, fie edilitare, pentru că s-ar putea încadra în planul de amenajare, se vor lua măsuri de protejare a acestora”. Acest aspect a fost avut în vedere încă de la instalarea și organizarea șantierului, prin amplasarea judicioasă a drumurilor, a depozitelor, a spațiilor tehnice, a materialelor.
După curățarea terenului, pe acesta se vor sădi plantele de talie mare, precum foioasele și rășinoasele.
În următoarea etapă, va fi montat materialul geotextil și, mai apoi, se vor planta arbuști – fie în grupuri, fie în garduri vii -, liane, graminee ornamentale și flori perene. În ultima etapă a amenajării spațiilor verzi se va așterne gazonul, iar zona va putea fi dată în folosință pentru recreere.