Apelul disperat al unui tată:  “Nu există o durere mai mare ca atunci când copilul tău e îngenuncheat de boală”

La doar 2 ani și 4 luni, Andreea Miruna a fost diagnosticată cu o boală cumplită: leucemie acută limfoblastică – ,,boala sângelui alb”, care îi răpește deja cele mai frumoase clipe ale copilăriei și, fără un tratament adecvat, în cele din urmă, chiar viața. Disperați să salveze viața unicului lor copil, părinții micuței, Iulian Gilbert și Carmen Flămînzeanu-Șain, din Măgurele, au găsit, într-o clinică din orașul italian Monza, singura variantă de tratament care ar ajuta-o pe Andreea Miruna să se vindece, să ducă o viață normală și să se bucure de copilărie. Doar că banii necesari pentru acest lucru depășesc cu mult posibilitățile familiei Flămînzeanu, care are acum nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Este momentul să dovedim că suntem o comunitate unită, că suntem mai buni și că împreună, suntem atât de puternici, încât putem salva viața unui copil atât de mic și de greu încercat. Doar împreună vom reuși. Haideți să demonstrăm tuturor că totul este posibil!

“Luni, voi merge cu analizele fetiței la clinica din Italia, pentru a discuta cu medicii de acolo, care doresc să-mi comunice schema de tratament ce trebuie urmată. Tratamentul durează, însă, potrivit protocolului pe care trebuie să-l urmăm cel puțin un an. Copilul va rămâne internat acolo o săptămână, apoi vom fi nevoiți să închiriem o locuință în apropierea spitalului, pentru că, cel puțin un an, vizitele la spital vor fi zilnice. Abia la finalul acestui tratament, în funcție de rezultate, medicii vor stabili dacă fetița va putea duce o viață normală sau va avea nevoie de transplant de măduvă”, spune, printre lacrimi, tatăl Andreei Miruna, copleșit de durere, într-un interviu acordat “Pro Măgurele”.

Iulian Glibert Flămînzeanu – Șain este militar de carieră, dar, chiar și pentru un bărbat pregătit să-și apere țara, boala necruțătoare care îi afectează copilul, este o povară mult, mult prea grea. Cu atât mai mult cu cât salvarea micuței este împiedicată de lipsa banilor.

Pro Măgurele: Ce vârstă are Andreea Miruna? Când și cum a fost descoperită boala?

Iulian Gilbert Flămînzeanu – Șain: Andreea Miruna are 2 ani și 4 luni, este singurul nostru copil. Pe 1 septembrie, am dus-o la creșă. După o săptămână a răcit, am fost la medic, ne-a spus că este o simplă viroză și i-a recomandat nurofen și alte medicamente ușoare, folosite în general pentru tratarea virozelor. Fetița și-a revenit și a mers din nou la creșă. După câteva zile a răcit din nou, făcea febră și am mers din nou la medic. Ne-a recomandat antibiotic, a urmat tratamentul timp de cinci zile, dar febra nu scădea, așa că pe 29 septembrie am mers în Urgență, la Spitalul “Marie Curie”. Avea 41 febră. I-au fost făcute două seturi de analize de sânge și medicii au înțeles despre ce este vorba când au văzut că numărul trombocitelor este foarte mic. Verdictul medicilor a fost: leucemie acută limfoblastică. A fost internată la “Marie Curie”, unde analizele au mai fost repetate de trei ori. Apoi, pentru că Andreea Miruna a fost considerată un pacient fragil, s-a decis transferul de urgență la Institutul Oncologic Fundeni, unde analizele au fost refăcute și i s-au făcut urgent transfuzii de sânge. Mi-e foarte greu să rememorez toate aceste lucruri.

Au început curele de chimioterapie?

Andreea Miruna este în continuare internată la Institutul Oncologic Fundeni. În urma analizelor i s-a recoltat și țesut din măduvă, iar medicii au spus că are 98% celule canceroase -, a început chimioterapia, la o săptămână de la internare. Rezultatul primei evaluări a fost bun, fetița a reacționat bine la prima cură de citostatice. Speram ca la evaluarea după prima lună de tratament să fie 0% celule canceroase în măduvă, pentru a continua cu un tratament mai ușor pentru un copil de vârsta ei. Acum are, însă, din nou febră și cei de la Fundeni nu reușesc să pună capăt acestei noi crize.

Vi s-a recomandat tratament în străinătate? Sau ați descoperit singur clinica unde ar putea fi tratată cu șanse reale Andreea Miruna?

Medicii de la Institutul Oncologic Fundeni sunt foarte reținuți, inclusiv în privința comunicării cu noi. Din păcate, condițiile de tratament în România sunt incomparabile cu cele oferite în străinătate. Am căutat, ne-am interesat și am găsit o clinică specializată în Monza, Italia, unde Andreea Miruna a fost acceptată la tratament. Medicii de acolo ne-au dat speranțe.

Înțeleg că ați luat legătura cu medicii de acolo? S-a făcut și o evaluare a costurilor?

Pe 5 noiembrie, merg cu analizele fetiței la clinica din Italia. Pe baza acestora, medicii de acolo pot stabili o schemă de tratament, dar m-au avertizat deja că tratamentul durează cel puțin un, potrivit protocolului care trebuie respectat, pentru că există un protocol în baza căruia se aplică tratamentul. Mi-au spus că, cel mai probabil, Andreea Miruna va rămâne internată la ei o săptămână, apoi va trebui să găsim o locuință pe care să o închiriem în apropierea spitalului, unde fetița să rămână alături de mamă, pentru că vizitele la unitatea medicală vor fi zilnice. În funcție de cum va răspunde la tratament, după un an, vor putea stabili dacă este nevoie sau nu de transplat medular. În funcție de schema de tratament pe care o vor stabili, vor putea face și o estimare a costurilor pentru primul an. Însă, din ce am discutat cu specialiști, dar și cu oameni care au trecut prin situații similare, doar prețul plătit pentru închirierea unei locuințe și alte costuri pentru a putea trăi și a putea merge zilnic cu copilul la tratatament acolo totalizează aproximativ 40.000 de euro. Acestea ar fi costuri în care nu sunt incluse tratamentul și spitalizarea. Pentru noi, însă, este o sumă uriașă. (…)Îmi cer scuze, dar nu există o durere mai mare ca atunci când copilul tău e îngenuncheat de boală.

Zilele petrecute în spital sunt nesfârșite și chinuitoare pentru Andreea Miruna. Chimioterapia o epuizează, iar efectele adverse ale acesteia devin din ce în ce mai agresive pentru un copil la o vârstă atât de fragedă.

Iar durerea părinților este copleșitoare și devine tot mai puternică cu cât salvarea acestui copil depășește posibilitățile materiale ale acestora.

Fără ajutorul nostru, această familie își va pierde speranța. Haideți, așadar, să punem mână de la mână și să ajutăm un copil care trebuie să lupte pentru viață de la o vârstă atât de fragedă. Haideți să demonstrăm că ne interesează de cei din jur, de cei de lângă noi, că suntem cu adevărat o comunitate!

Există deja două conturi deschise pentru salvarea Andreei Miruna, în care puteți face donații:

BRD pe numele FLAMÎNZEANU-SAIN Iulian-Gilbert

Număr cont: RO50BRDE410SV02022234100.

Raiffeisen Bank, cont deschis pe numele Asociația Spitale Curate, în care puteți dona cu specificația – ajutor pentru Andreea Miruna FLAMÎNZEANU-SAIN,  Număr cont: RO46RZBR0000060016949927