Dragii mei,

Anul acesta, marcăm, la început de decembrie, cel mai important moment aniversar pentru România: 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. La 1 decembrie 1918, după unirea cu Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (28 noiembrie 1918), Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul s-au unit cu patria mamă. Așadar, la 1 decembrie, sărbătorim, de fapt, România modernă, democratică, existența noastră ca națiune.

Nu cred că e nevoie de o zi sau de un an anume pentru asta, dar sper ca sărbătoarea Centenarului să trezească în sufletele și în conștiința noastră nevoia de unitate. Sunt convins că nu există un mod mai potrivit și mai sincer de a participa la profunda sărbătoare a Centenarului decât încercând să ne comparăm, noi cei de azi, cu cei care, acum 100 de ani, au reușit nu numai să realizeze Marea Unire, ci și să construiască un stat democratic: schimbând tot ce era de schimbat în felul în care funcționaseră lucrurile, având puterea să recunoască răul și să-l îndrepte, înfăptuind cea mai profundă transformare din istoria poporului român.

La finalul primul război mondial, strămoșii noștri au avut puterea de a-și asuma și de a realiza toate schimbările de care a fost nevoie pentru ca România să-și ocupe locul în Europa. Șapte decenii mai târziu, la finalul perioadei sumbre a comunismului – finalizată în 1989 tot prin sacrifiu ca în 1918 – și nouă ni s-a oferit oportunitatea să facem același lucru: să reconstruim un stat care să ne reașeze pe harta bătrânului continent. Cum de nu am reușit asta în totalitate?

Ne-a lipsit responsabilitatea, ne-a lipsit curajul de a ne asuma fiecare, pe cont propriu, soarta acestui popor căruia îi aparținem, ne-a lipsit și, din păcate, ne lipsește încă, UNITATEA în “cuget și simțiri”, dar și în dorințe: un viitor mai bun și mai durabil pentru noi toți, dar, mai ales, pentru copiii noștri.

Basarabia este pământ românesc

Acum, la ceas aniversar, cred că trebuie să reflectăm mai mult ca oricând la importanța compromisurilor politice, a deciziilor corecte, la binele întregului popor și la unitate. Centenarul poate fi lecția care să ne demonstreze o dată pentru totdeauna că istoria poate fi suma acțiunilor noastre individuale, dacă avem curajul să ne-o asumăm, dacă avem curajul să o girăm cu propriul nostru destin.

Foarte important este ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să fim conștienți de faptul că România nu este întreagă fără Basarabia și nordul Bucovinei. De aceea, trebuie să simțim și mai puternic nevoia de reafirmare univocă a susținerii fraților noștri de peste Prut, de care ne leagă istoria, limba și tradițiile comune.

Noi, cei de aici, din Măgurele, am încercat să estompăm eșecul misiunii noastre de după 1989, ca popor, iar, în decembrie anul trecut, la 99 de ani de la Marea Unire, am semnat Actul de Înfrățire cu localitatea Răzeni din Raionul Ialoveni, Republica Moldova. Festivitatea de înfrățire a avut loc în Sala Tronului din Palatul Brâncovenesc din Mogoșoaia, acolo unde 22 primării din Ilfov s-au înfrățit cu cele 22 localități din raionul Ialoveni. Recent, și Liceul “Horia Hulubei” a încheiat un acord de parteneriat cu Liceul Teoretic “Ion Pelivan”, din Răzeni.

Am făcut toate aceste demersuri, pentru că Basarabia nu este o altă țară, ci este pământ românesc și simțim românește cu toții. Noi am decis să facem FAPTE pentru Basarabia, așa cum și frații noștri de peste Prut fac FAPTE pentru România. Și vom face tot posibilul ca localitatea Răzeni să fie la același nivel cu orașul Măgurele, pentru că este responsabilitatea noastră.

Prin urmare, nu puteam sărbători națiunea română în lipsa fraților noștri din Basarabia. Primarul localității Răzeni, domnul Ion Crețu, va conduce delegația locală care va participa, alături de întreaga comunitate din Măgurele, la cel mai mare eveniment organizat până acum pentru a marca Ziua Națională.

Haideți să ne bucurăm de portul tradițional!

Pentru noi, sărbătoarea va începe, de fapt, încă din 30 noiembrie, când, după slujba de comemorare a Eroilor Neamului, oficiată la Biserica “Sfinții Constantin și Elena” vă aștept pe toți în aula Facultății de Fizică, la un spectacol-lecție de patriotism: “O țară, un pământ, un grai”, susținut de ansamblurile “Răzeșii” și „Mlădița”, din comuna Răzeni, Republica Moldova.

Prin evenimentele organizate de Centenar, ne vom cinsti cum se cuvine înaintașii de la 1918, vor fi momente emoționante și cu profundă încărcătură istorică, manifestările fiind dominate de simbolurile naționale.

Astfel, vom inaugura noua Casă de Cultură a orașului Măgurele printr-o ședință solemnă a Consiliilor Locale Reunite ale orașului Măgurele și comunei Răzeni, dedicată Marii Unirii, iar primii artiști care vor urca pe scena noului cămin cultural vor fi tinerii din Răzeni și cei de la Clubul Copiilor Măgurele.

Pentru a reconstitui cum se cuvine momentul de la 1 decembrie 1918, după ședința solemnă, un grup de 100 de tineri din Măgurele și din Răzeni vor duce, de la Casa de Cultură până la Monumentul Eroilor, un drapel uriaș, de 15 x 3 metri, la ceremonial fiind însoțiți de militari ( jandarmi călare și militari ai MApN). Pentru că, da, și anul acesta, pe 1 Decembrie nu ne vom uita eroii! Alături de dumneavoastră, locuitorii orașului Magurele, eu și colegii mei din Consiliul local, indiferent de culoarea politică, dar și frații noștri de dincolo de Prut vom aduce omagii Eroilor orașului Măgurele, care, prin jertfa lor, au pus temelia statului român.

Înainte de ceremonial, însă, va fi citită Declarația de Unire de la Alba Iulia, în cadrul unui moment încărcat de istorie, în care veți putea întâlni personalitățile – cheie ale înfăptuirii Marii Uniri, întruchipate de actori, costumați și machiați, astfel încât să puteți revedea eroii care au dat viață României moderne.

Îmi doresc să demonstrăm că noi, aici, în Măgurele putem fi un exemplu de unitate, un exemplu de comunitate care își respectă istoria, o acceptă și o poate scrie pe mai departe, un exemplu de comunitate care își respectă tradițiile și credințele, un exemplu de patrotism și de civism pentru toți românii.

De aceea, vreau să lansez acum trei provocări pentru voi, dragii mei:

  • Haideți ca, la 100 de ani ai României Mari, să punem fiecare la fereastra casei câte un drapel, cât de mic. Haideți să împodobim orașul cu TRICOLORUL!
  • Haideți să ne vedem pe 1 Decembrie, în centrul orașului, îmbrăcați în costume naționale! Este momentul ca toți cei care au acasă costumul tradițional, ia națională, să le poarte cu mândrie în Anul Centenarului. Haideți să demonstrăm cât de importante sunt pentru noi simbolurile naționale și să reconstituim cum se cuvine momentul decembrie 1918!
  • Haideți să ne prindem cu toții – cât mai mulți dintre noi, poate vom reuși să fim cel puțin 2.000 – în cea mai mare Horă a Unirii pe care am făcut-o vreodată, pentru că hora este cel mai frumos simbol al unității și al sărbătorii în comunitate!

Îmi doresc să arătăm că putem fi mai buni, îmi doresc o aniversare cu totul deosebită pentru noi toți și pentru România. Pentru că simțim românește și ne bucurăm românește, evenimentul se va încheia cu masa tradițională oferită de Primărie, iar cei mici se vor putea bucura de bradul de Crăciun și de spectacolul luminilor de sărbătoare.

La mulți ani, Măgurele! La mulți ani, Răzeni! La mulți ani, România!

Primar,

Narcis Constantin