Primăria Orașului Măgurele va demara și anul acesta o amplă campanie de combatere a ambroziei, buruiana cunoscută și sub denumirile de “iarba pârloagelor” sau “floarea pustiei”, care îmbolnăvește mii de români.

Pentru ca acțiunea autorităților locale să dea rezultate, este nevoie, însă, și de implicarea administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole, dar și a proprietarilor sau deținătorilor de terenuri din Măgurele. Aceștia sunt rugați de autoritățile locale ca, după 15 mai, când se va ridica starea de urgență și, odată cu ea, și restricțiile legate de libertatea de mișcare, să respecte legea și să îndepărteze ambrozia de pe proprietățile lor, evitând astfel eventualele amenzi.

De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca, pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării și răspândirii buruienii ambrozia.

Potrivit Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cuantumul amenzilor pentru cei care nu-și curăță terenurile este de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 20.000 de lei, în cazul firmelor.

„Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 750 de lei la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice”, se precizează în actul normativ.

 500.000 de alergici în România

Specialiștii spun că ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia este una dintre cele mai invazive plante din România, aproape 500.000 de oameni fiind depistați ca fiind alergici la această plantă.

O singură plantă poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Este, însă, suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 de seminte de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică.

Alergia la polenul de ambrozie, manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii, lăcrimarea și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație este deseori interpretată și tratată ca o gripă persistentă, care “nu răspunde” la tratament. Alergologii atrag atenția că atunci când apar complicațiile se poate ajunge la crize severe de sufocare și, uneori, la șoc anafilactic.