Dragii mei,

Sper că observați și simțiți cu toții că Măgurele continuă să se dezvolte, iar calitatea vieții noastre în acest oraș pe care îl considerăm “acasă” crește odată cu proiectele de infrastructură, de revitalizare a unor zone sau de reabilitare a unor obiective extrem de importante pentru funcționarea comunității noastre.

Nimic din tot ce am realizat până acum nu ar fi fost posibil, însă, fără finanțare – fie că vorbim despre fonduri guvernamentale, parteneriate cu Consiliul Județean (CJ) Ilfov și, în special, fonduri europene. Fără aceste fonduri, Măgurele ar fi rămas un oraș gri, poluat, fără infrastructură rutieră, fără rețele de apă și canalizare moderne, cu școli și grădinițe învechite și, mai ales, nesigure pentru copiii noștri și pentru dascălii care le îndrumă pașii spre viața de adult.

Așa cum bine știți, anul acesta se împlinesc 5 ani de când, alături de colegii mei, de echipa mea, am preluat administrația locală. Atunci, Măgurele arăta ca un oraș abandonat, fără perspective sau, mai bine spus, cu mici șanse de a se dezvolta în viitorul apropiat. Iar bugetul local nu ne-ar fi permis dezvoltarea orașului decât, poate, în mai bine de un deceniu. Să atragi finanțare externă nu este deloc simplu și, doar pentru creionarea primelor proiecte tehnice, a primelor studii de fezabilitate am avut nevoie de 2 ani. Sunt mândru, însă, să pot spune că am reușit.

Din 2017, de la depunerea primelor proiecte pentru finanțare și până acum, am atras fondurile necesare pentru nu mai puțin de 14 proiecte extrem de importante, mare parte dintre ele fiind deja finalizate. Valoarea totală a sumelor investite în realizarea acestor proiecte se ridică la 144.934.716 lei (aproape 30 de milioane de euro). Din această sumă, 84.333.712 lei au fost fonduri de la bugetul de stat sau de la bugetul Consiliului Județean și doar 57.000.000 au fost sume alocate de la bugetul local.

Iar câteva zeci de milioane de euro nu sunt de neglijat. Cu atât mai mult cu cât, dacă ne uităm doar către proiectele realizate, spre exemplu, în 2019, când valoarea plătită a investițiilor a fost de aproape 59 de milioane de lei (peste 12 milioane de euro), înțelegem că, fără fonduri europene sau fără bani din programe naționale, ceea ce am realizat într-un an am fi putut construi, doar din bugetul local, în 11,4 ani.

Finanțările externe sunt, așadar, foarte importante pentru că au reprezentat aproape două treimi din bugetele de investiții ale orașului, făcute în ultimii ani. Practic, la fiecare leu pe care l-a investit Măgurele din bugetul propriu sau din credite, am reușit să aducem încă doi lei din fonduri europene și din programe naționale. Aceasta a fost miza accesării acestor fonduri care au reprezentat și continuă să reprezinte oportunitatea uriașă de a beneficia de investiții consistente, prin care să schimbăm fața orașului.

Extrem de important este și faptul că am reușit, împreună: noi, cei din administrația locală, și dumneavoastră, cetățenii orașului Măgurele, care ne-ați mandatat să vă reprezentăm și să muncim în fiecare zi pentru această comunitate. Deoarece vorbim despre probleme și lipsuri, pe care le-am indentificat împreună, pentru ca, mai apoi, tot împreună – prin multe ore de discuții, întâlniri, dezbateri și consultări publice – să găsim cele mai bune soluții de a crește și a ne dezvolta, dar și să stabilim care ne sunt prioritățile.

Dragii mei, mai avem încă multe lucruri de făcut, dar mă bucur că am reușit să ducem la bun sfârșit proiecte importante, de natură să susțină dezvoltarea viitoare a comunității noastre. Este vorba despre 9 dintre cele 14 proiecte cu finanțare externă despre care vorbeam anterior.

Astfel, cu o investiție de peste 35,7 milioane de lei – mare parte fonduri de la CJ Ilfov, cu care am încheiat un contract de asociere în acest sens – avem, în sfârșit, o zonă centrală nouă, europeană, care oferă confort și funcționalitate. Acesteia i se adaugă asfaltarea a 25 de străzi, incluse într-un alt proiect de asociere cu CJ Ilfov.

Înființarea unui sistem centralizat de canalizare, care a început prin construirea a 35 de kilometri de rețea de canalizare, și realizarea noii stații de epurare Vârteju – Nefliu,au alcătuit cel mai important proiect de infrastructură edilitară implementat până acum în Măgurele. De acest proiect, finanțat, în proporție de 63,36% din Fondul de Mediu și de doar 36,64% de la bugetul local beneficiază acum 3.000 de locuitori ai urbei noastre. Astfel de investiții, făcute de autoritățile locale în orice tip de infrastructură sunt cu atât mai importante cu cât atrag resurse uriașe pe termen lung, care, nu doar că ridică produsul intern brut, ci dezvoltă comunitățile.

O altă investiție, de această dată în infrastructura rutieră vitală orașului, a fost consolidarea și modernizarea pasajului de peste Șoseaua de Centură, aflat în stare avansată de degradare și care îi punea zilnic în pericol pe toți cei ce îl tranzitau, șoferi și pietoni deopotrivă. Lucrările au fost finanțate de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). De altfel, tot cu finanțare din PNDL am reușit reabilitarea și extinderea clădirii Liceului Teoretic “Horia Hulubei”, unul dintre cele mai importante proiecte pentru copiii noștri, pentru educația și siguranța lor, mai ales în ultimul an și jumătate când pandemia de coronavirus a pus atât de multe probleme învățământului românesc.

Cât despre finanțarea din fonduri europene, unele dintre cele mai importante proiecte finațate prin Programul Operațional Regional (POR) au fost cele privind reabilitarea termică a blocurilor. Cu o investiție totală de 38.231.501 lei au fost reabilitate 30 de blocuri din oraș, cu 40 de scări. Fără finanțarea europeană însă, nu am fi reușit niciodată să tranformăm aceste imobile gri, cu fațade care arătau jalnic, cu balcoane din fier, din cornier, ruginite, stricate, rupte în ceea ce avem astăzi: clădiri moderne, curate, cu acoperișuri care vor rezista în timp chiar și 50 de ani – cât pentru două generații -, pe care au fost montate panouri fotovoltaice, care să asigure necesarul de energie pentru spațiile comune.

Dragii mei, vă mulțumesc pentru încrederea, răbdarea și înțelegerea pe care mi le-ați acordat! Știu că nu v-a fost ușor și că v-au creat disconfort toate lucrările derulate în ultimii ani. Așa cum știu că, de fiecare dată când realizezi ceva important, trebuie să ai curajul de a-ți asuma riscuri și anumite decizii nepopulare, pentru că orice proiect de modernizare, de reabilitare prespune, într-o primă fază, lucruri neplăcute. Dar, ca să ne putem dezvolta trebuie să învățăm să fim mai toleranți, mai implicați, mai atenți la nevoile celor din jur.

În final, rezultatele sunt importante pentru întreaga comunitate. Iar la aceste rezultate putem ajunge doar dacă vom continua să considerăm prioritară atragerea de fonduri europene sau din programe naționale. Sunt convins că împreună, în echipă, vom reuși să dezvoltăm noi proiecte și să facem din Măgurele cel mai prosper oraș din Ilfov.

Proiecte în valoare de peste 34,6 milioane de lei se află în derulare

Autoritățile locale din Măgurele nu s-au oprit la a atrage finanțare din fonduri europene sau din programe naționale doar pentru asflatări, rețele de apă și canalizare sau reabilitarea blocurilor. Încă 5 proiecte extrem de importante pentru revitalizarea orașului, care presupun investiții totale de 34.625. 614 de lei, sunt în derulare în acest moment.

  1. Realizarea Parcului Dumitrana – 20.665.110 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional)

Înființarea unui nou parc pe amplasamentul fostului ștrand Dumitrana reprezintă o investiție pe cât de ambițioasă, pe atât de utilă și importantă pentru comunitate, atât din punct de vedere ecologic, al protejării mediului, cât și din punct de vedere social, cu destinația de agrement și recreere.

Cu finanțare asigurată în proporție de 70% din fonduri europene, proiectul intitulat “Revitalizare oraș Măgurele prin înființare parc Dumitrana” va reda comunității noastre un spațiu uriaș, de 60.923 de metri pătrați, abandonat și transformat într-o zonă de depozitare a gunoiului.

Lucrările de amenajare a parcului se derulează în ritm alert. Până acum, au fost finalizate rețelele de apă și canalizare, au fost construite corpul administrativ, vestiarele, grupul sanitar, drumul de acces și spațiile de parcare. 

În prezent, constructorul lucrează la ridicarea foișoarelor (finalizate în proporție de 80%), la pregătirea terenului de sport, la amenajarea pistei de biciclete (realizată deja în proporție de 50%), a locurilor de joacă, a sistemului de irigații și a aleilor pietonale. Tuturor acestora li se adaugă construcția sistemului de iluminat și lucrările de peisagistică.

  1. Prima creșă din Măgurele – 4.759.059 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman)

Intitulat “#Măgurele – Educație de calitate pentru copiii de la 0 la 3 ani”, proiectul care urmează să fie finalizat până cel târziu în luna noiembrie a acestui an are ca principali beneficiari peste 50 de copii din oraș.

Fondurile – obținute de Primăria Orașului Măgurele în parteneriat cu Grădinița nr. 1 Măgurele și Asociația Europas  – sunt utilizate pentru a fi create, amenajate și dotate la standarde europene 6 grupe de creșă. Acestea vor beneficia și de personal calificat, gata să le ofere celor mici educație și îngrijire de înaltă calitate și să le îndrume primii pași către viitor.

Spațiile în care vor funcționa grupele vor fi închiriate, în mai multe puncte din oraș, astfel încât să fie la îndemâna părinților.

  1. Grădiniță cu program prelungit în Vârteju – 3.402.234 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional)

Noua grădiniță cu program prelungit, de care vor beneficia cel puțin 80 de copii, va fi construită pe un teren de peste 1.900 de metri pătrați, situat pe str. București, din Vârteju, conform Planului Urbanistic General al orașului Măgurele și ar urma să aibă o suprafață utilă de aproximativ 895 de metri pătrați.

Principalul rezultat așteptat de autoritățile locale din Măgurele prin derularea acestui proiect, ca și a celorlalte proiecte în baza cărora, în ultimii ani, s-au realizat investiții serioase în infrastructura educațională, vizează îndeplinirea tuturor condițiilor pentru o educație de calitate și pentru creșterea gradului de participare a cetățenilor orașului în învățământul preșcolar, primar sau gimnazial.

  1. Sistem de iluminat modern pe 28 de străzi din Măgurele – 5.809.211 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional)

Nu mai puțin de 28 de străzi din oraș vor beneficia de un nou sistem de iluminat public modern, economic și ecologic, menit să aducă și un plus de siguranță zonelor în care va fi realizat. Cu atât mai mult cu cât pe unele dintre străzile cuprinse în acest proiect nu există în prezent sistem de iluminat.

Așa cum arată, de altfel, specialiștii care au realizat expertiza ce a stat la baza obținerii fondurilor europene, cu o vechime cuprinsă între 30 și 40 de ani, rețeaua de iluminat public existentă în zonele în care vor începe lucrările este într-o stare precară, iar modernizarea și extinderea acesteia este imperios necesară. În plus, noua infrastructură a iluminatului public va putea fi utilizată pentru extinderea sistemului de supraveghere video a zonelor care, în acest moment, sunt considerate cu risc de producere de infracțiuni sau contravenții.

  1. Restaurarea Bisericii “Sfânta Treime” – Gherman – peste 2,6 milioane lei (finanțare din fonduri europene prin Programul Operațional Regional)

Ctitorită acum 223 de ani, Biserica “Sfânta Treime” – Gherman din Aluniș este nu doar un monument, ci, mai ales, un simbol al unității, pentru că reunește în jurul ei întreaga comunitate de aici. Acesta a fost, de altfel, principalul motiv pentru care Parohia Gherman și Primăria Orașului Măgurele au făcut toate demersurile pentru a atrage fondurile europene necesare restaurării și reconstrucției acestui sfânt lăcaș.