Calitatea vieții reprezintă cel mai important principiu care definește un oraș european. Iar un mod de viață decent, necesar dezvoltării durabile a unui oraș precum Măgurele, include accesul la rețelele publice de apă și canalizare.

Acesta este motivul pentru care anul acesta continuă lucrările pentru realizarea gratuită a branșamentelor și racordurilor la rețeaua de apă și canalizare, în zona drumului județean 401 A (Aluniș), demarate în cadrul unui amplu proiect lansat anul trecut, rezultat al parteneriatului dintre Primăria Orașului Măgurele și Consiliul Județean Ilfov.

Lucrările de realizare gratuită a branșamentelor în cadrul proiectului județean “Reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri din județul Ilfov” au fost întrerupte pe perioada anotimpului rece și au fost reluate imediat ce vremea a permis acest lucru.

Lucrări gratuite până la limita de proprietate

Astfel, anul trecut, prin societatea Apă Canal Ilfov, 160 de gospodării din zona Aluniș au fost branșate și racordate la rețeaua publică de apă și canalizare.

Alte 38 de branșamente au fost realizate de la începutul acestui an, urmând ca, până la finele lui 2019, să fie efectuată branșarea tuturor celor 85 de gospodării din zonă, pentru care vremea nu a mai permis realizarea acestor lucrări în 2018.

Branșamentele și racordurile sunt realizate până la limita de proprietate, pentru fiecare gospodărie în parte, iar aceste lucrări nu prespun costuri pentru cetățeni.

Pentru a înțelege care este cuantumul sumelor de care au fost scutiți locuitorii din Măgurele în baza proiectului derulat de primărie în parteneriat cu CJ Ilfov, iată doar câteva tarife estimative pe care, în cazul în care proiectul nu ar fi existat, oamenii ar fi fost nevoiți să le suporte din propriile buzunare.

Tarifele pe care le prezentăm sunt, evident, unele estimative, pentru că acestea diferă de la o lucrare la alta, în funcție de gradul de dificultate al fiecărei lucrări, de lungimea traseului de țevi, de subtraversarea DJ401 (acolo unde este cazul). De asemenea, au fost luate ca reper prețurile medii percepute de firmele specializate în executarea unor astfel de lucrări.

• Prețul unui branșament de apă cu subtraversare este de minimum 1.500 de lei.
• Branșamentul și racordul la rețeaua de apă și canalizare cu subtraversare costă între 3.000 și 4.000 de lei.
• Branșamentul și racordul la rețeaua de apă fără subtraversare costă între 700 și 1.000 de lei.
• Prețul branșamentului și racordului la rețeaua de apă și canalizare fără subtraversare variază de la 1.000 la 1.500 de lei, în funcție de lungimea traseului.

În concluzie, locuitorii orașului Măgurele au fost și sunt scutiți de plata unor sume substanțiale prin execuția acestor lucrări. Spre exemplu, un cetățean care ar fi vrut branșament și racord la rețeaua de apă și canalizare, cu subtraversare, ar fi fost nevoit plătească pentru acestea până la 4.000 de lei.

Cât costă abonarea la rețea

Odată ce sunt realizate branșamentele și racordurile până la limita de proprietate, locuitorii din zona Aluniș trebuie doar să se conecteze la rețeaua de apă și canalizare. Pentru asta, vor trebui să plătească numai o serie de tarife care  –  fiind vorba despre executarea unor lucrări pe proprietăți private – nu pot fi suportate de autoritățile locale. Suma totală a acestor tarife se ridică la aproximativ 1.000 de lei.

Această sumă ar urma să fie achitată în momentul conectării efective la rețeaua centrală de apă și canalizare a gospodăriei (adică, după executarea lucrărilor pe proprietatea privată).

Iată tarifele maxime ce ar urma să fie suportate de fiecare gospodărie (prețurile includ TVA):

Pentru conectarea la rețeaua de apă:

  • Tarif pentru avizul de principiu necesar realizării branșamentului: 94,01 lei.
  • Tarif pentru avizul definitiv și proiectul branșamentului: 208,25 lei.
  • Tarif pentru montaj buclă măsura DN 20 (apometru) și P.I.F. branșament: 345,1 lei.

Pentru rețeaua de canalizare:

  • Tarif pentru avizul de principiu necesar realizării racordului: 94,1 lei.
  • Tarif pentru avizul definitiv și proiectul racordului: 267,75 lei.
  • Tarif pentru recepția racordului: 59,5 lei.