Marți, 13 septembrie a.c., orașul Măgurele a fost gazda forumului economic intitulat „Parteneriatele franco-române de viitor”, eveniment la care au participat domnul Klaus Iohannis – Președintele României și domnul Francois Hollande – Președintele Franței.

În cadrul acestei vizite, a fost semnat un document important de cooperare privind formarea competenţelor în domeniul laserilor de mare intensitate şi un Protocol de cooperare în domeniile educaţiei şi formării profesionale între ministerele de resort din Franţa şi din România.

Mă bucur că avem prilejul de a vizita împreună cu domnul Președinte Hollande, Centrul de Cercetare Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară de la Măgurele.
Sunt convins că în acest domeniu cooperarea dintre România și Franța are posibilități deosebite de dezvoltare și cred în transformarea ei într-o nouă poveste de succes.”

          Klaus Iohannis, Președintele României

“S-a definit un Parteneriat Strategic acum câţiva ani iar această vizită de stat nu trebuie doar să respecte şi să implementeze acest parteneriat, ci să-l amplifice, să-l aprofundeze. Iată ce am ilustrat prim mai multe proiecte care sunt realizate sau se nasc astăzi. Nu este uşor să găsim lumina, darămite lumina extremă. Deci trebuia ca românii şi francezii să-şi unească eforturile pentru a reuşi. Prin această cooperare ştiinţifică se leagă şi legături industriale, pentru că Thales participă la construcţia acestei infrastructuri şi lucrurile vor continua în acest sens, pentru că cercetătorii români şi cercetătorii de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi cei de la platoul de la Saclay vor face investiţii suplimentare şi îşi vor lua angajamente noi.”

        Francois Hollande, Președintele Franței

Mă bucur nespus că în prim planul cooperării dintre România și Franța se află Centrul de Cercetare Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară de la Măgurele și, de asemenea, faptul că cercetătorii din platforma Măgurele sunt recunoscuți la nivel internațional.
Știm cu toții că dezvoltarea științifică atrage după sine și dezvoltare industrială, ambele având un impact economic puternic, motiv pentru care administrația locală va susține toate proiectele care pot sprijini comunitatea științifică din Măgurele. Ținând cont de importanța pe care o capătă orașul nostru, vă asigur că voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a asigura o dezvoltare cooerentă și armonioasă a acestuia!”

       Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele

Vizita președintelui Francois Hollande în România a avut loc chiar în anul în care se aniversează 25 de ani de la semnarea, pe 20 noiembrie 1991, a Tratatului de înţelegere amicală şi cooperare dintre România şi Franţa.

There are no comments yet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.