Dragii mei,

Sunt convins că ați putut constata deja că orașul nostru este într-o continuă dezvoltare și că, în acest sens, ne străduim să dezvoltăm proiecte importante, care să contribuie la prosperitatea întregii comunități. Măgurele nu poate atinge, însă, standarde europene ridicate fără finanțare. De aceea, atragerea de fonduri europene este și va fi o prioritate pentru mine și pentru colegii mei din cadrul Primăriei și al Consiliului Local Măgurele.

Pentru a putea rezolva problemele comunității într-un timp cât mai scurt, printr-un efort comun, depus încă de la debutul anului 2017, în 2018 am reușit să obținem finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, pentru 6 proiecte extrem de importante pentru comunitatea noastră. Valoarea totală a acestora este de peste 61 de milioane de lei (aproape 13 milioane de euro).

În plus, mai avem, în stadiul de evaluare, proiecte de peste 14 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro), scopul nostru fiind ca, în acești ani, să absorbim întreaga sumă.

Cred că știți cu toții că fondurile europene nu sunt deloc simplu de obținut și că necesită, pe lângă multe ore de muncă, cofinanțare de la bugetul local pentru a fi alocate. Cu toate acestea, fără finanțare europeană nu am fi reușit să ducem la bun sfârșit toate aceste proiecte vitale pentru dezvoltarea orașului Măgurele, pentru creșterea calității vieții tututor celor care locuiesc și muncesc aici, pentru viitorul copiilor noștri. primarul orașului, Narcis Constantin

Reabilitarea blocurilor, în linie dreaptă (Valoare totală proiect 8.2 mil EURO)

Patru dintre proiectele finanțate din fonduri europene – denumite generic “Eficientizarea energetică prin reabilitarea și consolidarea clădirilor rezidențiale din orașul Măgurele” – vizează reabilitarea termică a 34 de blocuri din orașul nostru. Contractele de finanțare au fost încheiate în toamna anului trecut, iar lucrările vor începe din această lună și vor consta în: construirea și repararea acoperișurilor și montarea unor sisteme eficiente de colectare a apelor pluviale; înlocuirea tâmplăriei exterioare  la camere și balcoane, inclusiv a ferestrelor de pe casele scărilor; izolarea termică a planșeului de peste subsol; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, prin montarea, pe șarpantele blocurilor, a unor panouri solare fotovoltaice pentru spațiile comune: casa scării, hol, subsol, etc.; renovarea scărilor interioare ale blocurilor; înlocuirea instalațiilor electrice în spațiile comune (pe scări și în subsoluri); înlocuirea corpurilor de iluminat din aceste spații; repararea trotuarelor de protecție, pentru a elimina infiltrațiile la infrastructura blocurilor; repararea și înlocuirea instalațiilor de apă și a celor de canalizare, din subsolul blocurilor până la căminele de branșament și alimentare cu apă. În plus, clădirile vor fi consolidate, iar sistemele de încălzire (în cazul blocurilor racordate la sistemul centralizat de încălzire) vor fi reabilitate.

Reabilitarea termică este o necesitate pentru toți cei care locuiesc aici. Calculele ne-au arătat că locatarii unui bloc reabilitat termic vor plăti facturi mai mici cu 20-40%.

Costurile de întreținere scăzute, scări de bloc moderne, clădiri consolidate și aspectuoase, toate acestea sunt avantaje importante pentru fiecare cetățean al orașului nostru, care locuiește la bloc. În plus, reabilitarea termică nu doar că va înfrumuseța orașul, dar de ea sunt legate multe alte proiecte menite să schimbe cu totul spațiile dintre blocuri, să le facă mai atrăgătoare și mai utile.

Orașul, revitalizat prin înființarea Parcului Dumitrana (Valoare totală proiect 4.4 mil EURO)

Cei peste 14 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro), obținuți din fonduri europene – cărora li se adaugă aproape 6,4 milioane de lei (aprox. 1,4 milioane de euro), reprezentând cofinanțare de la bugetul local – alocați pentru înființarea unui noi parc pe amplasamentul fostului ștrand Dumitrana vor duce la revitalizarea orașului nostru, la reducerea poluării și la crearea unei zone verzi și de agrement de care ne vom putea bucura fiecare dintre noi, în special copiii, pentru care vor fi create noi spații de joacă moderne și sigure.

Personal, mă bucură foarte mult faptul că pot reda comunității noastre un spațiu uriaș, de 60.923 de metri pătrați, abandonat, în paragină și de care ne vom putea bucura cu toții. Astfel, nu doar că vom crea cel mai mare parc din oraș, dar vor fi înlăturate diferențele uriașe, existente acum între această zonă și zona centrală, dezvoltată anul trecut, inclusiv prin reabilitarea și modernizarea parcurilor și a spațiilor verzi.

Pe lângă amenajarea unor zone de odihnă și de recreere și a unor spații de joacă moderne, vom putea promova  sănătatea publică. În noul parc, vor fi montate și echipamente de fitness pentru exterior, care să fie utilizate de iubitorii de sport în aer liber și, mai mult, vor exista zone de recreere și pentru persoanele cu dizabilități.

Vom reuși astfel nu doar să creștem atractivitatea orașului nostru, dar și conștientizăm, cu toții, cât de importante sunt spațiile verzi, cât de important este să protejăm și să respectăm mediul și să ne bucurăm de natură.

Restaurarea Bisericii “Sf. Treime” – Gherman

Peste 2,5 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de peste 2,482 milioane de lei, vor fi investiți în restaurarea și includerea în circuitul turistic a bisericii – monument istoric “Sfânta Treime” – Gherman, din Aluniș.

În biserica construită cu 221 de ani în urmă de stolnicul Grigore Asan nu s-au mai făcut investiții de 20 de ani, iar proiectul de reabilitare – inițiat de preotul Paul Stănescu  – reprezintă un vis împlinit al întregii parohii.

Fonduri obținure prin programul PNDL

La toate aceste proiecte finanțate din bani europeni se adaugă două extrem de importante pentru Măgurele:
-reabilitarea pasajului de peste șoseaua de centură a Capitalei  (Valoare totală proiect 1.1 mil EURO)
-reabilitarea și extinderea Liceului Teoretic “Horia Hulubei”.  (Valoare totală proiect 2.4 mil EURO)
Valoarea totală a acestor investiții este de peste 16,2 milioane de lei (aproape 3,5 milioane de euro), fonduri obținute, în mare parte, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Proiectele aflate în curs de evaluare

Anul acesta, sperăm să atragem finanțare europeană și pentru proiectele aflate în curs de evaluare:
-creșa cu program de zi, cu 3 grupe, pentru copii de la 1 la 3 ani, în valoare de peste 1 milion de euro;
-construirea unei grădinițe cu program prelungit – proiect ce depășește 700.000 de euro;
-reabilitarea și eficientizarea sistemului de iluminat public, un proiect în valoare de peste 1,248 milioane euro.