Modernizarea zonei centrale a orașului Măgurele nu se rezumă doar la înfrumusețarea acesteia prin amplasarea de mobilier urban sau prin amenajarea unor spații verzi ori a unor zone pietonale. Reabilitarea și reamenajarea completă înseamnă în primul rând funcționalitate la standarde europene. Iar acest lucru implică rețele edilitare moderne: de apă și canalizare, de gaze, de electricitate și telecomunicații, astfel încât calitatea vieții să crească și să simțim cu toții că trăim într-un oraș civilizat, conform criteriilor impuse unei localități dintr-o țară membră a Uniunii Europene.

Reprezentanții societăților care lucrează de zor la modernizarea infrastructurii din centrul urbei apreciază că lucrările ar putea fi finalizate în aproximativ trei luni, dacă nu vor apărea surprize în timpul realizării acestora. La final, însă, oamenii – mulți dintre ei deranjați acum de faptul că zona centrală este un mare șantier – nu vor putea fi decât mulțumiți, deoarece, dincolo de avantajele estetice, vor avea de câștigat, inclusiv din punct de vedere al sănătății.

Conducte de distribuție a apei, vechi de aproape 50 de ani

În primul rând, odată cu modernizarea infrastructurii rutiere, vor fi înlocuite complet rețelele de apă și canalizare care deservesc atât locuințele, instituțiile și firmele de pe strada Atomiștilor, cât și străzile adiacente.

Aproximativ 3.000 de persoane depind zilnic de această rețea de alimentarea cu apă potabilă. Însă, actualele conducte sunt vechi de aproape 50 de ani, rețeaua fiind realizată în anii ’70.

Atât conducta magistrală, cât și cele secundare sunt extrem de uzate și, nu doar că avariile se țin lanț și se înregistrează pierderi uriașe, dar calitatea apei furnizate lasă de dorit, mai ales că nu mai putem vorbi despre respectarea standardelor minime.

De aceea, atât conducta magistrală – realizată din materiale a căror utilizare este interzisă acum la nivelul Uniunii Europene, deoarece afectează proprietățile apei potabile -, cât și conductele secundare vor fi înlocuite complet. Va urma apoi realizarea branșamentelor până la limita de proprietate, atât pentru cei care sunt abonați la societatea Apă Canal Ilfov (ACI), cât și în cazul acelora care nu sunt încă racordați la sistemul public de alimentare cu apă și la rețeaua de canalizare.

Mai mult, în zona vizată de lucrări vor fi instalați în jur de 15 hidranți de incendiu, deoarece niciunul dintre hidranții existenți nu mai este funcțional și, în cazul unui dezastru, aceștia nu pot fi utilizați de pompieri.

Lucrările sunt destul de ample, pentru că, pe lângă înlocuirea rețelei, realizarea branșamentelor și montarea hidranților, fiecare străduță adiacentă trebuie legată la noua conductă magistrală. În plus, pentru fiecare din aceste artere vom monta câte o vană de sectorizare, pentru ca, în cazul producerii unei avarii, să nu mai fim obligați să oprim stația de pompare și, implicit, alimentarea cu apă în întregul oraș, așa cum se întâmplă acum”, a explicat pentru “Pro Măgurele”, Ștefan Stamen, reprezentantul ACI.

Acesta a explicat și motivul pentru care lucrările derulate pe strada Atomiștilor au impus și tăierea unor arbori. “Era necesar să facem asta, deoarece, cel puțin pe partea stângă a străzii, nu aveam efectiv pe unde să trecem cu rețelele edilitare. Potrivit legii, fiecare dintre acestea – rețeaua de apă, cea de canalizare, cea de alimentare cu gaze, rețeaua electrică și cea de telecomunicații – trebuie să fie realizate la 40 – 50 de centimetri distanță una de cealaltă. Suntem obligați să respectăm aceste norme și sperăm ca oamenii să înțeleagă că tot ceea ce facem este important pentru confortul și sănătatea lor”, a conchis Ștefan Stamen.

Fără cabluri pe stâlpi

Și, pentru ca modernizarea zonei centrale a orașului să fie completă, vor fi înlocuite și rețeaua electrică și cea de telecomunicații. Motivul: actuala rețea electrică este veche de zeci de ani, iar, de-a lungul timpului, în încercarea de a remedia avariile apărute s-a recurs doar la artificii – un fel de înnădituri, după cum au apreciat acum specialiștii – menite să ducă, însă, la deranjamente în serie. Cât despre rețeaua de telecomunicații, aceasta este una de suprafață, cu riscuri de avarie, ca să nu mai vorbim de aspectul complet inestetic pe care îl conferă urbei zeci de cabluri care atârnă pe stâlpii electrici.

Prin urmare, lucrările vor începe cu realizarea unor rețele de iluminat stradal și de telecomunicații subterane, cu elemente complet noi (cabluri noi, dimensionate la necesitățile actuale, cutii noi, siguranțe automate, locuri de măsură noi – toate cu protecțiile aferente, de generație nouă), apoi se va trece la branșarea abonaților (atât abonați casnici, cât și persoane juridice) la aceste rețele. Contoarele (locurile de măsură) vor fi amplasate la limita proprietăților, astfel încât citirea acestora (măsurarea) să poată fi făcută, astfel încât reprezentanții companiei de electricitate să nu mai intre pe proprietăți pentru a face acest lucru.

“Vorbim, practic, despre o instalație electrică complet nouă, atât în ceea ce privește rețeaua stradală, cât și partea de utilizatori individuali, până la intrarea în casă, respectiv, în sediul instituției sau în sediul firmei. De asemenea, instalația de fibră optică va fi una centralizată, subterană, fiecare utilizator urmând să aibă propriul canal de comunicații”, au explicat reprezentanții societății “Street Light”.

În paralel, vor fi înlocuite și corpurile de iluminat exterior (inclusiv cele de iluminat rutier și pietonal), care, în acest moment, sunt nefuncționale, deoarece sunt extrem de vechi, cu lămpi lipsă, cu cabluri și echipamente degradate.

Se schimbă și conductele de gaz

Schimbări majore vor fi făcute și în privința rețelei de alimentare cu gaz. Prin urmare, în contextul lucrărilor de modernizare a infrastructurii, compania Distrigaz Sud Rețele urmează să înlocuiască aproximativ 4 km din rețeaua sa de distribuție din centrul orașului și preconizează că va demara organizarea șantierului la finalul lunii martie pe următoarele străzi: Atomiștilor, Reactorului, Mărășești, Fizicienilor, Șelimbăr și Călugăreni. Termenul estimat pentru finalizarea acestor lucrări este luna septembrie 2019.

În ciuda disconfortului creat în următoarele luni pentru locuitorii din zonă, modernizarea rețelei de distribuție de gaze naturale va duce la siguranța și la creșterea confortului cetățenilor prin mărirea presiunii în rețea, reducerea numărului de întreruperi în alimentarea cu gaze naturale, generate de necesitatea remedierii unor defecte, reducerea pierderilor tehnologice provocate de gradul ridicat de uzură a conductelor de oțel, dar și la minimizarea impactului negativ asupra mediului, prin reducerea emisiilor de gaze.