Un oraș curat și sigur, în care primează educația, cultura și civilizația, liniștea și ordinea publică, respectul pentru mediu și pentru cei din jur. Așa ne dorim cu toții să fie Măgurele, într-o astfel de urbe ne dorim să trăim și să ne creștem copiii. Educația și civilizația înseamnă, însă, în primul rând respectul pentru reguli și norme. Iar când acestea sunt încălcate este nevoie de sancțiuni, este nevoie de coerciție, care să readucă societatea în limitele celor “șapte ani de-acasă”. De asta se ocupă Poliția Locală Măgurele care, la doar un an de la înființare, a reușit să impună respectul multora dintre noi, punându-se nu doar în slujba comunității, ci, mai ales, în slujba civilizației și educației.

Cel mai recent bilanț al Poliției Locale Măgurele arată că, doar în primele cinci luni ale acestui an, polițiștii locali au aplicat nu mai puțin de 281 de amenzi, în valoare totală de 123.280 de lei. Cele mai multe au vizat abateri de la normele rutiere (180), încălcarea ordinii publice (71) și nerespectarea regulilor privind salubrizarea și mediul (31). Concret, au fost sancționați cei care au aruncat gunoiul sau deșeurile din construcții pe spațiul verde ori l-au abandonat, pur și simplu, pe stradă, cei care s-au obișnuit să arunce pe jos cojile de semințe, cei care au continuat să-și parcheze mașinile neregulamentar, deși în oraș au fost amenajate sute de noi locuri de parcare, șoferii care nu au respectat restricțiile de circulație pentru mașinile de mare tonaj, dar și cei care au încălcat ordinea și liniștea publică, capitol în care a fost inclusă și practicarea prostituției.

Aceeași statistică arată că, în timp ce, în ianuarie, au fost aplicate doar 39 de sancțiuni, luna mai a adus o cifră-record de 96 de amenzi, în valoare totală de peste 47.000 de lei.  

Toate acestea, în condițiile în care în Măgurele activează opt polițiști locali (între care șeful Poliției Locale, care se ocupă de coordonarea structurii, șase polițiști operativi – care fac muncă de teren și un polițist care se ocupă de monitorizare și operarea datelor). Numărul de polițiști locali este impus de lege (care prevede maximum un polițist local la 1.000 de locuitori), aceeași care impune și rolul Poliției Locale, care este unul de suport și de completare a atribuțiilor Poliției Naționale, cea care asigură permanent, 24 de ore din 24, ordinea și liniștea publică în Măgurele.

Curățenia, legalitatea și ordinea publică, între priorități

Pentru a răspunde problemelor comunității, polițiștii locali din Măgurele sunt la datorie de luni până vineri, de la 7.30 la 22.00, dar, atunci când este nevoie de ei, lucrează și peste program, de sărbători sau în zilele libere legale.Așa arată același bilanț, potrivit căruia, polițiștii locali au fost prezenți pentru a asigura ordinea și liniștea publică în preajma secțiilor de votare, în timpul scrutinului electoral din 26 mai, sau la biserici în noaptea de Înviere, ci la toate evenimentele organizate de autoritățile locale ori în parteneriat cu acestea, în primele cinci luni ale anului: “Cenaclul Flacăra – Andrei Păunescu și invitații săi”, spectacolul umanitar “Împreună salvăm o viață”, slujba de sfințire a pietrei de temelie a viitoarei Biserici Dumitrana sau “Ziua Porților Deschise” la stația de epurare Vârteju.

Tot polițiștii locali sunt cei care asigură siguranța elevilor, liniștea și ordinea publică la Clubul Sportiv Măgurele sau în zona Liceului Teoretic “Horia Hulubei” în timpul Evaluării Naționale și Bacalaureatului.

Pe lângă toate acestea, polițiștii locali au derulat, doar de la începutul anului, multe alte activități pentru comunitate. Astfel:

 • Poliția Locală Măgurele a participat la mai multe acțiuni de control pentru respectarea normelor de mediu, alături de comisari ai Gărzii de Mediu, de inspectori de la Apele Române și de polițiști din cadrul Poliției Naționale.
 • Polițiștii locali au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică în oraș, precum și respectarea regulilor de circulație de către șoferi.
 • Poliția Locală a monitorizat parcurile și locurile de joacă din Măgurele, pentru ca mobilierul să rămână intact, să fie păstrată curățenia, iar locuitorii orașului să se poată bucura în liniște și în siguranță de aceste spații de recreere.
 • Polițiștii locali au însoțit echipele de ecarisaj pentru a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public.
 • Polițiștii locali au acordat sprijin compartimentelor din cadrul Primăriei Măgurele, pentru soluționarea diferitelor sesizări, petiții sau reclamații transmise de cetățeni.
 • Poliția Locală s-a ocupat de fluidizarea traficului în zona în care se derulează lucrări pe partea carosabilă.
 • Polițiștii locali verifică legalitatea funcționării societăților comerciale care au puncte de lucru în Măgurele. 

Telefon Poliția Locală Măgurele: 0733. 448. 331

Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care aruncă deșeuri pe spațiul public

 • De asemenea, echipe ale Poliției Locale au verificat existența contractelor încheiate cu societăți de salubrizare atât de către persoanele fizice, cât și de către persoanele juridice, dar și toate locurile unde existau indicii că se depozitează ilegal gunoi menajer pe domeniul public, poluând și degradând astfel mediul înconjurător.

De altfel, salubrizarea, ca și nerespectarea regulilor privind deșeurile provenite din construcții reprezintă unele dintre marile probleme ale orașului. Din acest motiv, polițiștii locali îi avertizează pe toți cei care încalcă legea că vor fi extrem de drastici atunci când va veni vorba despre sancțiuni. Asta și pentru că, pe lângă problemele generate chiar de unii dintre locuitorii orașului, Măgurele se confruntă de mai multă vreme cu o situație pe cât de neplăcută, pe atât de gravă: locuitori ai Capitalei sau ai localităților învecinate, care nu au încheiat contracte cu firme autorizate de salubrizare, vin aici și aruncă gunoiul menajer și deșeuri din construcții pe străzi lăturalnice și în zonele verzi.

Din februarie, Poliția Locală Măgurele este ajutată să combată acest fenomen de o hotărâre a Consiliului Local (Hotărârea 24 / 27 februarie 2019) prin care cuantumul amenzilor a fost majorat la sume cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei atât pentru personele fizice, cât și pentru persoanele juridice care:

 • transportă deșeuri fără existența unui contract încheiat între transportator și deținătorul deșeurilor sau nu dețin documente de însoțire a deșeurilor transportate, din care să rezulte deținătorul, destinatarul, originea deșeurilor, locul de încărcare și descărcare a acestora;
 • transportă și depozitează deșeuri, indiferent de tipul acestora, pe raza orașului Măgurele;
 • execută lucrări de construcții, modernizări, renovări, demolări, intervenții edilitare de orice natură etc., din care rezultă deșeuri și nu încheie contracte pentru evacuarea deșeurilor rezultate din aceste lucrări cu o societate de salubrizare autorizată.

În plus, cei care aruncă pe domeniul public sau în sălile de spectacol ambalaje și deșeuri de orice fel (hârtii, pliante, resturi de țigări, gumă de mestecat, semințe ori coji ale acestora etc.) trebuie să știe că, potrivit aceleiași hotărâri riscă între 500 și 1.500 de lei amendă, în timp ce firmele pot plăti pentru același tip de abateri între 1.000 și 2.500 de lei.

Și parcarea neregulamentară este sancționată la fel de drastic: amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 la 1.500 de lei în cazul persoanelor juridice.