Luna noiembrie este extrem de importantă pentru viitorul României. Pe 10 și pe 24 noiembrie, toți românii cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a decide cine va fi viitorul președinte al țării în următorii cinci ani, cine le va conduce destinele și îi va reprezenta în fața întregii lumi.

Iată lista integrală a candidaților, așa cum se va regăsi și pe buletinele de vot:
1. Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal,
2. Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară,
3. Dan Barna – Alianţa USR-PLUS,
4. Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România,
5. Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat,
6. Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională,
7. Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc,
8. Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie,
9. John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română,
10. Mircea Diaconu – Alianţa UN OM,
11. Bogdan Marian-Stanoevici – independent,
12. Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste,
13. Viorel Cataramă – Dreapta Liberală,
14. Alexandru Cumpănaşu – independent.

Alegerile prezidențiale se desfășoară în două tururi de scrutin, deoarece este extrem de dificil ca 1 candidat din 14 să obțină majoritatea voturilor valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale.

Pentru alegerile prezidențiale din această lună, în Măgurele au fost organizate 8 secții de votare, fiecăreia fiindu-i arondat un număr de străzi.  Motivul: legea prevede că “alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente”.

Trebuie să știți că, în cazul în care sunteți arondați la o secție de votare, nu vă veți putea exercita dreptul de vot la o altă secție de votare din Măgurele.

Cei care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate pot să-și exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate.

LISTA SECȚIILOR DE VOTARE   |  Străzile arondate secțiilor de votare

Secția de votare din Grădinița nr. 2 – Măgurele, str. Călugăreni, nr. 8

Străzi arondate: Albăstrelelor, Bujorilor, Mărășești, Panselelor, Siguranței.

Secția de votare din Liceul Teoretic “Horia Hulubei”, str. Fizicienilor, nr. 42

Străzi arondate: str. Fizicienilor.

Secția de votare din Primăria Orașului Măgurele, str. Călugăreni, nr. 2-4

Străzi arondate: Călugăreni, Milcov, Cartierul Zodiilor, Cartierul Scriitorilor și străzi adiacente.

Secția de votare din Primăria Orașului Măgurele, str. Călugăreni, nr. 2-4

Străzi arondate: Atomiștilor, Cartierul Florilor și străzi adiacente.

Secția de votare din str. Aluniș, nr. 99 (Clădirea Utilități Publice Măgurele)

Zona Aluniș și străzi adiacente.

Secția de votare din Clubul Copiilor Măgurele, str. Chirca, nr. 1

Zona Nefliu și străzi adiacente.

Secția de votare din Grădinița nr. 3 Vârteju, str. București, nr. 4

Zona Vârteju și străzi adiacente.

Secția de votare din Școala Primară nr. 2, Dumitrana, str. Duzilor, nr. 131

Zona Dumitrana, Pruni și străzi adiacente.

Cine are drept vot

Pe 10 și pe 24 noiembrie pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

NU AU DREPT DE VOT debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cum se votează

Votul pentru alegerea Președintelui României poate fi exercitat atât duminică, 10 noiembrie, cât și duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 – 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, își pot exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Pe teritoriul României, dreptul de vot se exercită doar în baza unui act de identitate valabil (carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate), iar, în cazul elevilor din școlile militare, în baza carnetului de serviciu militar.

IMPORTANT! Pașaportul poate fi folosit pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetățenii români aflați în străinătate sau de către cetățenii români domiciliați în străinătate.

De asemenea, cetățenii români au posibilitatea de a vota prin corespondență, dacă s-au înregistrat online în acest sens.

În scopul asigurării garanțiilor necesare exercitării dreptului de a vota în condiții de legalitate, corectitudine, transparență și securitate, se va utiliza Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la vot și de Prevenire a Votului ilegal (SIMPV) – același sistem utilizat și la alegerile europarlamentare din luna mai.

Astfel, la intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Acesta va înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistem.

Operatorul va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului în cazul în care nu se poate folosi scanarea, pentru a verifica dacă cetățeanul își poate exercita dreptul la vot.

Ștampila cu mențiunea „VOTAT” se înmânează alegătorului împreună cu buletinul de vot, după ce acesta a semnat în listele electorale și se recuperează de la alegător după ce a introdus buletinul de vot în urna de vot.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea “VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea (art. 45 alin. (1) din Legea 370/2004).

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz (art. 45 alin. (5) din L 370/2004).

Procedura de exercitare a dreptului de vot de către persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau de către persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central (art. 45 alin. (3) din L 370/2004).

Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.

În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, de candidații, persoanele acreditate, reprezentanții Autorității Electorale Permanente și membrii birourilor electorale ierarhic superioare și de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

IMPORTANT! Toți alegătorii trebuie să se informeze despre cum se va vota și să respecte cu strictețe legea, pentru că încălcarea acesteia poate atrage nu doar amenzi, ci chiar pedepse cu închisoarea.

Astfel, sunt considerate infracțiuni, pedepsite chiar și cu până la 7 ani de închisoare: împiedicarea exercitării votului, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot sau falsificarea documentelor electorale.