Este balerină, a dansat pe importante scene naționale și internaționale, iar acum, la doar 31 de ani, este profesor-coordonator pentru sute de copii care visează să-i urmeze exemplul. De aproape 8 luni, Andreea Corina Teodor le îndrumă pașii spre balet și celor 30 de fetițe din Măgurele, cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani, care merg frecvent la cursurile sale. De ce a renunțat la scenă pentru a-și dedica mare parte din viață copiilor alături de care lucrează în sălile de antrenament chiar și 12 ore pe zi? “Este dificil, dar în momentul în care pășesc în sală și le văd zâmbetele de pe chipuri, entuziasmul și fericirea, uit de orice problemă, de orice supărare pe care aș avea-o. Iubesc copiii și, cum eu nu am copii, aceste fetițe sunt ca și fetițele mele. Nu ar cred că ar fi alt job pentru mine pe Pământ”, spune Andreea Corina Teodor într-un interviu acordat “Pro Măgurele”.
Să fii balerină este extrem de greu și sigur am auzit cu toții despre durerile pe care le îndură atunci când urcă pe poante, despre picioarele distruse, despre sacrificii, despre eforturile pe care le presune baletul și care, de multe ori, duc la epuizare. Care este secretul Andreei Teodor? Iubirea, spune ea. “Baletul nu este deloc ușor, dar dacă îl faci cu drag și cu iubire, vei reuși. Cred că iubirea este secretul. Dacă nu vii în sală cu inima deschisă, cu iubire față de dans, nu ai cum să reziști. La fel este și în lucrul cu copiii. Dacă nu vii cu iubire către copii, ei niciodată nu vor veni către tine. Cred că iubirea te ajută mereu să mergi mai departe”, explică, simplu, Andreea Corina Teodor.

Care este mesajul ei pentru copiii îndrăgostiți de balet și care au acum posibilitatea să înțeleagă tainele acestui dans și la Clubul Copiilor Măgurele? “Să pășească cu încredere în sala de balet, pentru că aici vor descoperi un profesor care îi așteaptă cu sufletul deschis și cu multă nerăbdare. Ușa sălii mele le va fi mereu deschisă tuturor copiilor”, mai spune profesorul coordonator al grupelor de balet ale CCM, o tânără răbdătoare, cu sufletul deschis și cald și extrem de calmă. Andreea Corina Teodor vine, în fiecare săptămână, indiferent de situație, cu mare drag, în sala de balet a CCM. Este încântată de entuziasmul și de fericirea fetițelor ei atunci când se află în sala de dans, dar și de susținerea acordată de părinți, de seriozitatea și de receptivitatea acestora.

Despre cât de greu și, în același timp, de frumos este să faci balet și despre beneficiile dansului asupra vieții celor care îl practică aflați din interviul acordat “Pro Măgurele” de profesorul coordonator al grupelor de balet ale CCM, Andreea Corina Teodor.

“Pro Măgurele”: De la ce vârstă ați ales baletul, ce a însemnat dansul pentru cariera dumneavoastră și cum de ați renunțat la scenă pentru a le preda copiilor?

Andreea Corina Teodor: Am pășit prima dată în sala de balet când aveam doar 7 ani, am urmat diferite exerciții, apoi, la 10 ani, am urcat pe poante. Am dansat pe scena Palatului Copiilor, a Palatului Bradagiru, apoi pe scena Teatrului “Ion Creangă”, pe cea a Teatrului Național București, dar și pe scene internaționale – am avut mai multe spectacole la Roma, de exemplu. Întotdeauna am simțit că îmi este atât de ușor în sala de dans. Mi-a plăcut mereu să dansez și, fiind o fire mai introvertită, mi-a fost mult mai ușor să mă exprim prin dans decât în cuvinte.

La 22 de ani, am avut oportunitatea să le predau celor mici și atunci am realizat că iubesc foarte mult copii și că asta îmi doresc să fac. Și m-am dedicat lor.

În prezent, lucrez în multe școli și grădinițe, în cluburi ale copiilor din București și, de câteva luni, și la Clubul Copiilor Măgurele (CCM), unde am fost atât de frumos primită. Vin în Măgurele cu cea mai mare plăcere, copiii sunt foarte cuminți și foarte atenți…

Câți copii frecventează cursurile de balet organizate la CCM? Ce vârste au? Despre câte grupe vorbim?

La CCM, cursurile au loc o dată pe săptămână și vorbim despre două grupe, durata unui curs fiind de o oră și jumătate pentru fiecare grupă. Frecvent, vin aproximativ 30 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 13 ani. La început, am făcut o selecție și le-am împărțit pe fetițe în două grupe, în funcție de vârstă, pentru că, în cazul tuturor am început de la zero. Îmi doresc, însă, foarte mult ca fetele să continue să vină în sala de dans, să iubească baletul, îmi doresc să fie fericite și, de aceea, adaptez totul la nivelul lor, orice mișcare, chiar schimb denumirile mișcărilor, astfel încât să fie totul mai ușor.

Cred că fetele sunt foarte fericite în sală. Și este foarte important că părinții le susțin, au fost, încă de la început, foarte receptivi și sunt extrem de serioși, își aduc mereu micuțele la antrenament. Și toate acestea contează foarte mult. Chiar dacă, mai ales în această perioadă, din cauza COVID, totul e mai greu. Spre exemplu, în sala de dans suntem obligați să păstrăm distanța și am încercat să facem acest lucru, dar în așa fel încât fetele să nu sufere, să nu se simtă izolate.

Să fii balerină este extrem de greu. Am auzit cu toții despre durerile pe care le îndură o balerină atunci când urcă pe poante, despre picioarele distruse, despre sacrificii, despre eforturile pe care le presune baletul și care, de multe ori, duc la epuizare. Care este secretul dvs.?

Este, într-adevăr, foarte multă durere fizică și oboseală, dar, dacă faci balet cu sufletul, durerea fizică este mult mai mică decât plăcerea de a dansa. Au fost situații în care azi aveam spectacol, urcam pe poante, făceam bășici, iar după două zile trebuia să fiu din nou pe poante, zâmbitoare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Și făceam asta, pentru că iubesc dansul și atunci când dansez, uit de orice durere.

Baletul nu este deloc ușor, dar dacă îl faci cu drag și cu iubire, vei reuși. Cred că iubirea este secretul. Dacă nu vii în sală cu inima deschisă, cu iubire față de dans, nu ai cum să reziști. La fel este și în lucrul cu copiii. Dacă nu vii cu iubire către copii, ei niciodată nu vor veni către tine. Cred că iubirea te ajută mereu să mergi mai departe.

Ca să reușești să ajungi balerină și apoi profesor de balet trebuie să ai multă, multă încredere în tine, să pui multă pasiune în ceea ce faci și atunci vei persevera.

Care este mesajul dumneavoastră pentru copiii care își doresc să facă balet, de acum și la Clubul Copiilor Măgurele?

Să pășească cu încredere în sala de balet, pentru că aici vor descoperi un profesor care îi așteaptă cu sufletul deschis și cu multă nerăbdare. Ușa sălii mele le va fi mereu deschisă tuturor copiilor. Baletul nu este ușor, dar odată cu deprinderea mișcărilor de dans, reușești să obții ureche muzicală, dragoste pentru muzică, postură, condiție fizică cu beneficii majore asupra vieții tale de adult.

Este dificil, dar eu, în momentul în care pășesc în sală, și văd zâmbetele de pe chipurile fetițelor, entuziasmul și fericirea, uit de orice problemă, de orice supărare pe care aș avea-o. Iubesc copiii și, cum eu nu am copii, aceste fetițe sunt ca și fetițele mele. Nu ar cred că ar fi alt job pentru mine pe Pământ.