Primii patru ani de școală au fost pentru el, în primul rând, o importantă lecție de viață, pentru că, în acea perioadă, petrecută la școala din Dumitrana, și-a descoperit pasiunea pentru geografie. O pasiune care i-a adus, mai târziu, premii la olimpiadele naționale unde a reprezentat școala generală din Măgurele și apoi Liceul Teoretic “Horia Hulubei” și pe care a transformat-o, de aproape 6 ani, într-una dintre cele mai frumoase și importante profesii.

La doar 26 de ani, Florin Bogdan Petre predă Geografia la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din Capitală, aflat, în 2020, pe locul II în topul național al liceelor în funcție de mediile de admitere. A absolvit Liceul Teoretic “Horia Hulubei” în 2013, când a promovat Bacalaureatul cu media 9.98, “fără nicio oră de meditații”, doar cu pregătirea primită la clasă de foștii săi profesori pe care îi consideră acei oameni fantastici și valoroși ce i-au sculptat caracterul și l-au format ca om.  

“Aș vrea să le mulțumesc public foștilor mei profesori cărora li se datorează, în primul rând, mare parte din formarea mea ca om. (…)Corpul profesoral al Liceului “Horia Hulubei” e valoros și e păcat că nu prea mai au materie primă. Nimeni nu e supraom și nu poate face ca un copil de nota 2 sau 3 să ajungă să ia Bacalaureatul. În general, e important ca oamenii să înțeleagă că trebuie să și ofere, dacă vor să primească ceva. Vrei educație de calitate pentru copilul tău, susține-l moral pe profesor pentru ca acel copil să primească educație de calitate. (…)Dacă vrei să înveți, poți învăța oriunde. Importantă este dorința de a învăța”, spune profesorul Florin Bogdan Petre, într-un interviu acordat “Pro Măgurele”.

Acesta are și un sfat pentru părinții și pentru elevii din Măgurele: “Să aibă încredere în școala de la Măgurele, în profesorii de aici și să fie mândri dacă copiii lor se formează pe băncile acestei școli. Și, nu în ultimul rând, să conștientizeze că baza materială a școlii și a liceului din Măgurele este mult mai performantă decât baza materială a multor școli și licee bucureștene, lucru care poate fi dovedit”.

Pro Măgurele: Știm că ați absolvit Liceul Teoretic “Horia Hulubei” și că sunteți profesor de Geografie? Unde predați acum? De unde pasiunea pentru geografie?

Florin Bogdan Petre: Am absolvit Liceul Teoretic “Horia Hulubei”, unde am și predat Gografia timp de un an. Acum, sunt profesor al Colegiului Național “Gheorghe Lazăr”, din București și doctorand al Facultății de Geografie din cadrul Universității București, iar în zona de studiu pentru lucrarea mea, intitulată “Evoluția socio-economică a primului inel de așezări umane din jurul municipului București după anul 1990”, este inclus și orașul Măgurele.

Pasiunea mea pentru geografie are un izvor destul de misterios, ca să spun așa. Eu am făcut școala primară (clasele I- IV) în Dumitrana, în regim simultan, adică, învățătoarea – și am avut o învățătoare jos pălăria, un dascăl cum rar găsești- preda pentru toate clasele, reunite în aceeași sală, în același interval orar. Și, în momentul în care venea ora de grografie, eram foarte atent, și foarte activ, mereu cu mâna pe sus, să răspund. Și, știți, geografia se studiază în clasa a IV-a, iar eu eram în clasa I. De aceea, insistam să o impresionez. Pe atunci, aveam acasă un atlas destul de vechi și un manual de clasa a VI -a și în timpul liber aveam alte preocupări decât au acum copiii, nu aveam telefon sau tabletă și îmi omoram timpul cu atlasul și cu acea carte. Așa mi-am descoperit pasiunea pentru geografie, pasiune pe care am transformat-o apoi în performanță și într-o profesie care îmi oferă o mare satisfacție, pentru că am și eu proprii elevi calificați în etapa națională a olimpiadei. Este o mare satisfacție, îmi bucură sufletul. Atunci când am avut primul elev calificat în etapa națională, am plâns de bucurie, vă rog să mă credeți.

Vorbiți cu o oarecare mândrie despre Măgurele. Cum de ați ales să urmați liceul din Măgurele, probabil că și părinții dvs. au avut o mare contribuție? Cum de s-a întâmplat asta, în condițiile în care sunt foarte mulți părinți din Măgurele care insistă ca copiii lor să meargă la școli și la licee din București?

În primul rând, părinții mei au optat pentru liceul din Măgurele și principalul motiv a fost apropierea de casă și, în al doilea rând, am ales acest liceu datorită faptului că am avut o experiență plăcută în gimnaziu. Corpul profesoral de aici e foarte bine pregătit, foarte serios și lucrul acesta s-a văzut pentru că am făcut performanță: în clasa a VIII-a m-am calificat la etapa națională a olimpiadei de geografie și apoi și la liceu – în clasele a IX-a, a XI-a și a XII-a, când am ocupat locul 6 la nivel național. Am dat BAC-ul în 2013 – după ce au fost introduse camerele de supraveghere, ca să nu existe speculații – și am luat examenul cu media 9.98, fără nicio oră de meditații, doar cu pregătirea pe care mi-au oferit-o profesorii mei, la clasă. Și aș vrea să fac o serie de remarci speciale, aș vrea să le mulțumesc public acestor oameni: profesorilor mei de geografie, domnul Cătălin Popa și doamna Ștefania Cristescu, doamnei diriginte, Cremona Constantin, doamnei Constantin, mama domnului primar Narcis Constantin, care mi-a fost profesor de fizică,  doamnei Andreea Badea, profesor de limba română, datorită căreia am luat 10 la BAC, doamnei Nicoleta Băjenari, doamnei Roxana Apostol. Acestor profesori li se datorează, în primul rând, mare parte din formarea mea ca om. (…)Corpul profesoral al Liceului Teoretic “Horia Hulubei” e valoros și e păcat că nu prea mai au materie primă. Ideea este că noi, ca profesori, lucrăm cu materialul clientului, ca să spunem așa. Nimeni nu e supraom și nu poate face ca un copil de nota 2 sau 3 să ajungă să ia Bacalaureatul. Și aici un rol important îl au și părinții. Din păcate, la aruncat cu noroi suntem primii, dar nu venim să ne interesăm de situația școlară a copiilor noștri. În general, e important ca oamenii să înțeleagă că trebuie să și ofere, dacă vor să primească ceva. Vrei educație de calitate pentru copilul tău, susține-l moral pe profesor pentru ca acel copil să primească educație de calitate. (…)Doamne, dacă aș avea o putere, aș aduce foarte mulți profesori de la Măgurele să predea la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, pentru că oamenii aceștia sunt fantastici și chiar merită să aibă parte de copii buni.

Cum ar putea “Horia Hulubei” să crească nivelul de eucație al elevilor? Corpul profesoral este unul de excepție. Ce lispește, totuși?

La nivel de dotări, de cum arată, de curățenie, Liceul „Horia Hulubei” este mult peste multe licee din București. Administrația locală și-a făcut treaba extrem de bine, din acest punct de vedere. Importantă este dorința elevilor de a învăța. Cum să mai aibă liceul promovabilitate la BAC și performanțe în condițiile în care copiii intră cu note de 3 și 4? Un mesaj pentru părinți: lăsați copiii cu note bune să vină la “Horia Hulubei” și apoi vor veni și performanțele!

Apoi, poate că trebuie făcut mai mult pe plan local pentru a opri exodul către liceele din București. În primul rând, poate că școala ar trebui să se promoveze mai mult. În al doilea rând, poate acordarea de către primărie a unor burse pentru elevii care intră la liceul din Măgurele cu medii peste 8 ar stimula alegerea acestuia. Este o propunere.  

Pe lângă problemele existente, pandemia de COVID-19 a afectat și ea întregul sistem de educație. Cum vedeți cursurile online, în acest context?

Predarea online are marele dezavantaj de a ne priva de interactiunea interumană și, în momentul în care lipsește această interacțiue, mesajul tău ca profesor ajunge mult mai greu la copil. (…)Învățarea online nu poate înlocui învățarea fizică. Nici copiilor nu le place. Dacă la început erau foarte încântanți că vor sta mai mult acasă, după vacanța de Paște erau deja exasperați. Spuneau tot timpul: “Când ne întoarcem la școală?”, “Nu mai vrem acasă”. Asta pentru că la școală vii nu doar ca să înveți, ci și ca să te cultivi ca om. În plus, școala te îmbogățește și cu prieteni pe viață, nu doar cu informații.

Un sfat pentru părinții și elevii din Măgurele…

Să aibă încredere în școala de la Măgurele, în profesorii de aici și să fie mândri dacă copiii lor se formează pe băncile acestei școli. Și, nu în ultimul rând, să conștientizeze că baza materială a școlii și a liceului din Măgurele este mult mai performantă decât baza materială a multor școli și licee bucureștene, lucru care poate fi dovedit.