Maria Valeria Bisericescu, campioana din Măgurele:
“Mergeți la școală, urmați-vă pasiunile și aveți grijă la alegerile pe care le faceți!”

La doar 17 ani, Maria Valeria Bisericescu a devenit un model de urmat chiar și pentru adulți, un simbol pentru generația ei, o campioană care reprezintă cu mândrie România pe podiumurile naționale și internaționale. În doar 4 ani, de când a ridicat pasiunea pentru atletism la rang de performanță, a pierdut șirul medaliilor câștigate cu greu în competiții naționale și internaționale, 9 dintre acestea întregindu-i colecția doar după concursurile din acest an, organizate atât cât au permis măsurile impuse de pandemie.

Copilăria și adolescența i-au fost și îi sunt marcate de multă muncă, de mult efort, de lipsa ieșirilor la joacă sau cu prietenii, dar și de satisfacții pe care puțini le obțin și mai puțini le trăiesc într-o viață. Care sunt secretele pentru a ajunge aici? Perseverență, ambiție, inteligență, competitivitate, toleranță și maturitate. „Sportul m-a schimbat ca persoană, încă de la primele performanțe m-am simțit cu totul alta, mult mai matură. Cred că, dacă nu aș fi făcut sport, nici eu nu aș fi știut ce să fac ai departe, ce drum să aleg”, spune Maria Valeria Bisericescu, într-un interviu acordat “Pro Măgurele”.

Este elevă a Liceului Teoretic “Horia Hulubei”, specializarea Matematică – Informatică. “Este un liceu foarte bun, cu profesori foarte buni. Eu cred că cel mai important este să îți dorești să înveți. Mai sunt colegi care deranjează orele, dar asta se întâmplă peste tot. Pe de altă parte, dacă aș fi încercat să fac naveta în București, nu aș mai fi avut timp pentru sport, nu aș mai fi putut să-mi urmez visul”, explică, simplu, Maria, viitoare studentă a Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, “cel mai probabil”, a Facultății de Kinetoterapie. Și asta, nu doar pentru că i se pare o opțiune bună, ci pentru că iubește să ajute oamenii.

Un mesaj pentru adolescenții din Măgurele: “Mergeți la școală, concentrați-vă pe studiu, urmați-vă pasiunile și aveți grijă la alegerile pe care le faceți!

Pro Măgurele: Să începem cu o scurtă prezentare pentru cititorii noștri. Câți ani ai, de cât timp locuiești în Măgurele, unde înveți și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru atletism, unde te antrenezi?

Maria Valeria Bisericescu: Am 17 ani, locuiesc de 7 ani în Măgurele, alături de familia mea, și sunt elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Horia Hulubei”. Pasiunea pentru atletism am descoperit-o de mică, de mică îmi plăcea să alerg. Dar sport de performanță fac din 2016. Sunt legitimată la Clubul Sportiv Rapid și m-am antrenat multă vreme la stadionul Rapid. De când acest stadion este în reconstrucție, mă antrenez pe Stadionul “Iolanda Balaș Soter”. Când vremea nu-mi mai permite să fac antrenamente în aer liber, merg la sala din Complexul Sportiv “Lia Manoliu”.

E greu să faci performanță? De câte ori pe săptămână te antrenezi?

Mă antrenez zilnic, iar până la stadion fac cam o oră și jumătate, merg cu transportul public. Antrenamentele sunt mai intense înaintea perioadei competiționale și în perioada competițională. Acum, sezonul s-a încheiat și am o pauză de o săptămână. Apoi, voi reveni la antrenamente în forță, pentru că ar trebui ca, în decembrie, să reîncepem competițiile în sală. Dar, nu vă pot spune de pe acum la ce concursuri voi participa, pentru că sezonul din iarnă începe, de regulă, cu câteva competiții mici, care sunt anunțate cu doar o lună, cel mult două înainte. Sper că se vor ține, pentru că vorbim despre concursuri organizate în spațiu închis, în perioada aceasta de pandemie. Sper că pandemia nu ne va opri.

Cum a fost în ultimele luni, din punct de vedere al antrenamentelor? Cât de mult te-a afectat pandemia de coronavirus ca sportiv de performanță?

Pandemia de coronavirus, mai exact, măsurile, restricțiile impuse mai ales în perioada stării de urgență, m-au afectat ca sportiv. În primul rând, nu am putut să mă antrenez așa cum ar fi trebuit, să mă pregătesc din timp pentru competițiile din această vară. Și am participat la concursuri timp de 3 luni, în fiecare weekend.

În perioada stării de urgență, m-am antrenat acasă, în curte, am făcut flotări, abdomene, “lansate”. Dar nu am putut folosi “cuiele” de competiții. În plus, în pregătirea unui sportiv contează foarte mult atât frecvența antrenamentelor, cât și tehnica. Și nu poți aplica tehnica unui antrenament în curtea casei.

De aceea, la finalul stării de urgență, când am ajuns pe stadion, am fost foarte fericită și tot ce am vrut a fost să mă antrenez.

Câte medalii ai câștigat până acum, în toată această perioadă de când faci atletism de performanță? Care a fost prima medalie?

Am câștigat prima medalie la Campionatul Național pentru Juniori 3, la proba de 100 de metri. Apoi, a doua zi, am luat medalia de aur la 200 de metri. Am participat la foarte multe competiții, am multe medalii, mi-e greu să vă spun acum cu exactitate câte sunt. Dar vă pot spune ce am făcut anul acesta: medalia de aur la proba de 100 de metri și medalia de aur la proba de 200 de metri, la Campionatul Național pentru Juniori 1; bronz la proba de 100 de metri și argint la proba de 200 de metri – Campionatul Național pentru Tineret; aur la 100 de metri și 200 de metri la Campionatul Național pentru Juniori 2; bronz la proba de 200 de metri, la Campionatul Național pentru Seniori; argint la Campionatele Internaționale de Atletism ale României și locul III, medalia de bronz, la ștafetă, la Balcaniada de la Istanbul. Toate aceste premii sunt, însă, și meritul antrenoarei mele, Octavia Genanif Brosser, care a fost mereu acolo, pentru mine. Cu atât mai mult, acum, în perioada aceasta de pandemie, când competițiile au fost organizate fără spectatori, deși sportivii au nevoie de încurajări.

 

Ai spus că ești elevă la Liceul Teoretic “Horia Hulubei”? De ce ai ales să studiezi în Măgurele?

Am ales “Horia Hulubei” pentru că este un liceu foarte bun, cu profesori foarte buni. Eu cred că cel mai important este să îți dorești să înveți. Mai sunt colegi care deranjează orele, dar asta se întâmplă peste tot.

Pe de altă parte, dacă aș fi încercat să fac naveta în București, nu aș mai fi avut timp pentru sport, nu aș mai fi putut să-mi urmez visul.

Ce ți-ai propus să faci mai departe? Ești elevă în clasa a XII-a.

Îmi doresc să merg la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, cel mai probabil, la Facultatea de Kinetoterapie. De ce Kinetoterapie? Pentru că mi se pare o opțiune bună și îmi place foarte mult să ajut oamenii.  (…)Știu exact ce îmi doresc și asta datorită sportului. Sportul m-a schimbat ca persoană, încă de la primele performanțe m-am simțit cu totul alta, mult mai matură. Cred că, dacă nu aș fi făcut sport, nici eu nu aș fi știut ce să fac ai departe, ce drum să aleg.

Care ar fi mesajul tău, sfatul tău pentru copiii din Măgurele, pentru adolescenții de vârsta ta?

Mergeți la școală, concentrați-vă pe studiu, urmați-vă pasiunile și aveți grijă la alegerile pe care le faceți!