Dr. Andreea Ilie Petrov, coordonatorul centrului de vaccinare din Măgurele:

“Oamenii trebuie să vină fără frică să se vaccineze. Suntem aici pentru ei

De mai bine de o lună și jumătate lucrează câte 12 ore pe zi în Măgurele, unde coordonează Centrul fix de vaccinare anti-Covid-19 din str. Panselelor, nr. 2. Legist la bază, dr. Andreea Ilie Petrov este, din 15 februarie, și medic de triaj în acest centru, adică, le administrează serul pentru imunizare împotriva noului coronavirus celor care aleg să creadă în medicină și în medici. Și nu sunt puțini, spune medicul, deși teoriile conspirației și discuțiile aprinse din mediul de specialitate pe tema reacțiilor adverse i-au determinat pe mulți români fie să mai amâne vaccinarea, fie să renunțe la ea.

“Din 15 februarie (dată la care Centrul fix de vaccinare din Măgurele a devenit funcțional – n.r.), au fost vaccinate aici 2.140 de persoare, iar până acum nu am avut nicio reacție adversă. (…)Lucrăm la un flux de 60 de persoane pe zi, de la ora 8.00 la 20.00. Echipa centrului este formată din 13 medici de diferite specialități, 11 asistenți generaliști și 9 registratori. (…)Ne schimbăm pe ture, în funcție de programul pe care îl avem, deoarece, cu excepția mea, colegii mei au câte 2 joburi – lucrează și la Ghencea Medical Center, centrul medical de care aparține, de altfel, și acest centru de vaccinare”, explică medicul coordonator.

Care este mesajul dr. Andreea Ilie Petrov pentru locuitorii din Măgurele? “Oamenii trebuie să vină aici cu curaj, să vină fără frică să se vaccineze. Cu cât ne imunizăm cu atât ne protejăm mai mult de infecția cu acest coronavirus. Noi suntem aici pentru ei, ne bucurăm atât timp cât ne putem ajuta pacienții. Și…este important să avem grijă de bătrânii noștri”, transmite medicul într-un interviu acordat “Pro Măgurele”.

Pro Măgurele: De la ce dată și cum funcționează Centrul fix de vaccinare din Măgurele? Care este programul de lucru? Câți medici aveți?

Dr. Andreea Ilie Petrov: Centrul este funcțional din 15 februarie. Lucrăm la un flux de 60 de persoane pe zi, de la ora 8.00 la 20.00. Echipa centrului este formată din 13 medici de diferite specialități, suntem și medici de triaj și medici de monitorizare, 11 asistenți generaliști și 9 registratori. (…)Ne schimbăm pe ture, în funcție de programul pe care îl avem, deoarece, cu excepția mea, colegii mei au câte 2 joburi – lucrează și la Ghencea Medical Center, centrul medical de care aparține, de altfel, și acest centru de vaccinare.

Aveți o statistică privind numărul de persoane care au fost vaccinate până acum în acest centru? Ce vaccin ați folosit / folosiți? Au fost reacții adverse?

Sigur. Din 15 februarie până acum (2 aprilie – n.r.) au fost vaccinate aici 2.140 de persoane, iar până acum nu am avut nicio reacție adversă. Oamenii vin destul de speriați, au emoții, așa că singurele “reacții adverse” au fost mici atacuri de panică. Și atât. Legat de tipul de vaccin, am activat și activăm momentan doar pentru AstraZeneca. Este singurul ser pe care l-am folosit aici, în centrul din Măgurele.

Au fost tot felul de discuții în spațiul public, legate de posibile efecte adverse ale acestui vaccin? Ați avut cazuri în care pacienți care se programaseră la vaccinare au renunțat când au aflat că vor fi imunizați cu AstraZeneca?

E drept, după apariția în presă a informațiilor legate de acele posibile efecte adverse rare, acele tromboze care au fost puse pe seama vaccinului AstraZeneca, fluxul de pacienți programați la vaccinare a mai scăzut. Au fost și sunt pacienți care refuză vaccinarea și își anulează programările, dar motivele invocate au fost diferite, au spus fie că s-au îmbolnăvit între timp, fie că sunt plecați din localitate. Apoi, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a explicat public că nu este dovedită nicio legătură cauzală a acelor cazuri de tromboze cu vaccinul, oamenii au început să revină. E drept, reprezentanții EMA au negat acea legătură de cauzalitate, dar au precizat că nici nu o pot exclude cu totul, oamenii s-au speriat și vin aici cu teamă. Dar job-ul nostru este să-i informăm, să răspundem fiecărei întrebări, să le explicăm tot ce ține de vaccinare, inclusiv de partea aceasta de posibile reacții adverse.

În general, ce reacții adverse pot apărea după vaccinare?

Cele mai frecvente reacții sunt similare începutului de răceală: febră, dureri musculare, greață, moleșală. Caz în care pacienții pot lua paracetamol și în care este bine să-și contacteze medicii de familie, care le cunosc istoricul și îi pot îndruma corect. Și este important să raporteze simptomele, pentru că ne ajută foarte mult și pe noi aceste raportări. Pentru raportare trebuie doar să intre pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, pe www.anm.ro, și să completeze online o fișă. În cazul în care nu se descurcă foarte bine cu internetul pot apela la medicul de familie pentru ca acesta din urmă să facă raportarea. Și există timp suficient, pentru că o astfel de raportare se poate face în termen de 30 de zile de la momentul la care o persoană se vaccinează.

Pentru că ați administrat doar AstraZeneca, care este cel mai vârstnic pacient? Asta, având în vedere și faptul că, pentru o perioadă, AstraZeneca nu putea fi administrat persoanelor de peste 55 ani.

Este adevărat, dar această dispoziție a fost valabilă doar până în 8 martie, apoi am vaccinat și vârstnici. Cea mai în vârstă persoană a fost o doamnă de peste 90 de ani, care a venit aici cu curaj, s-a vaccinat fără probleme. Am fost atât de mândri de ea.

Care sunt avantajele vaccinului AstraZeneca vizavi de modul în care poate fi păstrat și administrat?

Acest vaccin are un avantaj important – acela că un flacon, chiar și desfăcut, poate fi păstrat fără probleme în frigider, la temperaturi cuprinse între 2 și 8 grade, până la 48 de ore. Așadar, putem administra doze din acel flacon și a doua zi și nu irosim nimic.

Ați spus că în centru sunteți și medici de triaj și medici de monitorizare. Ce înseamnă acest lucru mai exact?

Medicii de triaj, cum sunt și eu, sunt primii care intră în contact cu pacientul și care administrează vaccinul. Noi discutăm cu oamenii, le explicăm, răspundem întrebărilor acestora, îi liniștim dacă au emoții. Pentru că vaccinul nu poate fi administrat dacă pacientul are o infecție respiratorie acută, este infectat cu COVID-19 sau este alergic la unul dintre componentele vaccinului, îl supunem unui soi de interogatorium și, dacă considerăm că mai este nevoie de o investigație medicală, îi cerem un document de la medicul alergolog.

După vaccinare, pacienții sunt monitorizați de colegii noștri, medicii de monitorizare. În mod normal, fiecare pacient este monitorizat timp de 15 minute, iar dacă pacientul este alergic, monitorizarea poate fi extinsă până la 30 de minute.

Care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii orașului Măgurele?

Oamenii trebuie să vină aici cu curaj, să vină fără frică să se vaccineze. Cu cât ne imunizăm cu atât ne protejăm mai mult de infecția cu acest coronavirus. Noi suntem aici pentru ei, îi ajutăm cu tot ce ține de noi, pentru că noi ne bucurăm atât timp cât ne putem ajuta pacienții. Și…este important să avem grijă de bătrânii noștri!